• Посилання скопійовано

Чи може роботодавець скоротити працівницю під час відпустки для догляду за дитиною?

У разі ліквідації підприємства звільненню підлягають всі працівники, у тому числі вагітні жінки та жінки, які мають дітей віком до трьох років. Але звільнення таких жінок має відбуватися з обов’язковим їх працевлаштуванням

Чи може роботодавець скоротити працівницю під час відпустки для догляду за дитиною?

Держпраці у Черкаській області роз’яснила, що частиною 1 ст. 104 ЦКУ передбачено, що юридична особа припиняє своє існування в результаті передання всього свого майна, прав та обов’язків іншим юридичним особам – правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації.

Під час ліквідації підприємства з правонаступництвом звільнення жінок, зазначених у ч. 3 ст. 184 КЗпП можливе лише за п. 5 ст. 36 КЗпП шляхом переведення на інше підприємство, в установу чи організацію, які є правонаступниками. При цьому, правонаступник зобов'язаний прийняти таких жінок на роботу у порядку переведення.

У разі ліквідації підприємства, установи, організації звільненню підлягають всі працівники, у тому числі вагітні жінки та жінки, які мають дітей віком до трьох років, одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини інваліда, які зазначені у ст. 184 КЗпП. Звільнення таких жінок згідно зі ст. 184 КЗпП має відбуватися з обов’язковим їх працевлаштуванням. Власник або уповноважений ним орган здійснює їх працевлаштування самостійно або через державну службу зайнятості.

На період працевлаштування за таким працівником зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення трудового договору.

Джерело: Держпраці у Черкаській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»