• Посилання скопійовано

Чи є обов'язковим проходження медоглядів для механізаторів?

Проходження медоглядів для механізаторів є обов’язковим

Чи є обов'язковим проходження медоглядів для механізаторів?

Дуже часто суб’єктів господарювання цікавить, чи необхідно проходити медичний огляд працівникам, що працюють на посаді механізаторів. Для того, щоб відповісти на це питання, Держпраці роз’яснило, які ж є шкідливі фактори у роботі механізаторів, а також звернула увагу на шляхи зменшення їх впливу на здоров´я працівників та профілактику профзахворювань.

Сiльськогосподарське виробництво вiдноситься до найбiльш великої та багатопрофiльної галузi економiки з державною, акціонерною і приватною формами власності, зазначила фахівець. Роботи, що виконуються у сiльському господарствi, мають низку особливостей, якi суттєво вiдрiзняють їх вiд робiт у промисловому виробництвi та впливають на санiтарно-гiгiєнiчнi умови праці. А саме це:

  • виконання робіт здебільшого у полі на вiдкритому повiтрi, часто при несприятливих метеорологiчних умовах;
  • сезоннiсть основних польових робiт (з ранньої весни до пiзньої осенi);
  • велика iнтенсивнiсть i добова тривалiсть працi, зумовлена необхiднiстю виконания робiт у стислi термiни;
  • вiдносно часта змiна робочих операцiй, якi виконує одна особа;
  • значне вiддалення мiсця виконання робiт вiд мiсця постiйного проживання працiвникiв та територiальне роззосередження мiсць виконання робiт у межах одного господарства (iнодi до 8-10 км);
  • масштабна хiмiзацiя сiльського господарства (застосувания пестицидiв, мiнеральних добрив), яка призводить до забруднення шкiдливими хiмiчними речовинами не тiльки повiтря робочої зони, а й усього навколишнього середовища.

Звертаємо увагу на те, що полiпшенню умов праці сприяє удосконалення технологій різних видiв сiльськогосподарського виробництва, механiзацiя трудомiстких робочих операцiй. Завдяки цьому також зменшується вмiст шкiдливих хiмiчних речовин, як у повiтрi виробничих примiщень, так i під час застосування їх на вiдкритому повiтрi, знижується рiвень захворюваностi сiльськогосподарських працiвникiв.

Але, разом із тим у сiльському господарствi й нині iснує потенцiйна можливiсть виникнення низки професiйних захворювань, обумовлених різними факторами впливу:

  • фiзичними факторами – вiбрацiйна хвороба, професiйна приглухуватiсть, захворювання нервово-м’язової i кiсткової тканин;
  • виробничих аерозолiв – пиловi та алергiйнi бронхiти, бiсиноз;
  • пестицидiв i мінеральних добрив – гocтpi i хронiчнi професiйнi інтоксикації;
  • біологічних факторiв – iнфекцiйнi, паразитарнi, алергiйнi та iншi захворювания.

Якщо говорити про умови пpaцi механізаторів, роз’яснила фахівець з питань гігієни праці Управління Держпраці, то на багатьох тракторах основними шкiдливими виробничими факторами, якi дiють на організм працівників, є:

  • несприятливий мiкроклiмат у кабiнi;
  • вiбрацiя, шум;
  • забруднення повiтря робочої зони пилом, вiдпрацьованими газами, пестицидами, мiнеральними добривами;
  • вимушена робоча поза (докладання значних зусиль при переключеннi важелiв керування машиною, що зумовлює компресiйну дiю на мiжхребцевi диски та сприяє розвитку викривлень хребтового стовпа й дефектiв постави).

Як зменшити вплив шкідливих факторів на здоров’я механізаторів і попередити виникнення профзахворювань.

Важливе значення у вирішенні цього питання має проведення попередніх (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів. Згідно з наказом МОЗ від 21.05.2007 р. №246 «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій» таким оглядам підлягають особи, які працюють на виробництвах, де шкідливі фактори перевищують гранично допустимий рівень, наголосило Держпраці. Тобто умови праці є шкідливими згідно з наказом МОЗ від 08.04.2014 р. №248 Про затвердження Державних санітарних норм і правил «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу».

Щодо покращення умов пpaцi механізаторів, то в основному забезпечується створення оптимальних параметрiв виробничого середовища в кабiнах тракторiв i сiльськогосподарських самохiдних машин. Зокрема:

  • Зменшення вібрації. Обладнання кабін рацiонально спроектованими ресорними сидiннями. Застосовання системи вiброзахисту на базi активних вiброiзоляторiв (електрогiдравлiчних вiброзахисних систем). Ефективнiсть їх у 2 – 4 рази вища, нiж у пасивних.
  • Зменшення рівня виробничого шуму. Герметизація та звукоізоляція кабiн сiльськогосподарських машин. Звукопоглинальне облицювання внутрiшнiх поверхонь кабiни. Використання iндивiдуальних засобів захисту органiв слуху: вкладишi з ультратонкого суперволокна, навушники тощо.
  • Нормалізація мікроклімату. Теплоiзоляцiя стiнок i даху кабiн, застосування тонованого скла, жалюзi та встановлення кондицiонерiв повiтря.
  • Обмеження часу роботи. Захист часом: крім обідньої перерви, рекомендується влаштовувати 10-хвилинні перерви через кожні 2 – 2,5 години роботи.
  • Забезпечення ЗІЗ. Вiдповiдно до Наказу Мінсоцполітики від 29.11.2018 р. №1804, механiзаторiв сiльського господарства забезпечують спецодягом та засобами індивідуального захисту (комбiнезонами, комбiнованими рукавицями, захисними окулярами, в холодний період року – куртками i брюками тощо).

Таким чином, Держпраці наголосило, що попередні (під час прийняття на роботу) і періодичні (протягом трудової діяльності) медичні огляди для механізаторів є обов’язковими.

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»