• Посилання скопійовано

Приміщення та обладнання орендовані: хто проводить атестацію робочих місць?

Держпраці надала роз’яснення ситуацій щодо необхідності проведення роботодавцем атестації за умовами праці робочих місць працівників, які працюють на орендованому у іншого підприємства обладнанні

Приміщення та обладнання орендовані: хто проводить атестацію робочих місць?

На  питання підприємства визначене в ситуації щодо можливості проведення атестації робочих місць при відчуженні виробничих потужностей, які знаходяться у власності іншого підприємства і орендуються роботодавце, Держпраці відповіла наступне.

Пунктом 1 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1992 р. № 442 визначено:

«Атестація робочих місць за умовами праці (надалі - атестація) проводиться на підприємствах і організаціях незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров'я працюючих, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому».

Тобто, атестація робочих місць за умовами праці проводиться роботодавцем у випадку, коли використовуваний роботодавцем технологічний процес, використовуване роботодавцем обладнання, використовувані роботодавцем сировина та матеріали (незалежно у власності кого вони знаходяться) є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів та можуть несприятливо впливати на стан здоров'я працівників.

На зазначене в другій ситуації питання щодо атестації робочих місць за умовами праці працівників, які працюють на обладнанні іншого підприємства за укладеним між підприємствами договором підряду, Держпраці зауважила, що роз’яснення вищезазначеної ситуації стосується і цієї ситуації.

Тобто, на думку Держпраці, немає значення, де проводяться роботи. Немає значення, кому належить приміщення, меблі, оргтехніка, обладнання та інші знаряддя праці працівників. Обов'язок проведення атестації робочих місць покладено на роботодавця!

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Держпраці у Дніпропетровській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»