• Посилання скопійовано

Фізособа-роботодавець помер: як припинити трудові відносини?

Хто може здійснити запис у трудову книжку про звільнення працівника, якщо його роботодавець – фізична особа – підприємець помер? Чи може це зробити центр зайнятості, якщо працівник має намір стати на облік як безробітний?

Фізособа-роботодавець помер: як припинити трудові відносини?

Роз’яснює головний державний інспектор відділу з питань здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Рівненській області  Тарас Дуляницький.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Трудова  книжка  є  основним  документом   про   трудову  діяльність працівника. Відповідно до Інструкції про порядок ведення трудових книжок від 29.07.1993 р. № 58  трудові  книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві,  в установі,  організації (далі – підприємство) усіх форм власності або у фізичної особи понад п’ять днів, у тому числі осіб,  які  є співвласниками (власниками) підприємств,  селянських (фермерських) господарств,  сезонних і тимчасових  працівників,  а також  позаштатних  працівників  за  умови,  якщо  вони підлягають державному  соціальному  страхуванню.

Підпункт 2.4 Інструкції про порядок ведення трудових книжок передбачає, що всі  записи  в  трудовій книжці про прийняття на роботу, переведення на іншу постійну роботу або звільнення, а також про нагороди та заохочення вносяться власником або уповноваженим ним органом після  видання наказу (розпорядження), але не  пізніше тижневого строку, а в разі  звільнення – у день звільнення і повинні точно відповідати тексту наказу (розпорядження).

Трудовий договір оформляється наказом та повідомленням до територіального органу Державної податкової інспекції за місцем реєстрації фізичної особи – підприємця за формою, яка визначена Постановою Кабінету Міністрів України «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» від 17 червня 2015 року № 413.

Трудовий договір не реєструється у  Державній службі зайнятості, отже, центр зайнятості жодним чином не може внести запис про звільнення до трудової книжки  та припинити трудовий договір з ФОП.

Чинним законодавством також не передбачено проведення запису у трудову книжку спадкоємцями померлої фізичної особи – підприємця.

Враховуючи зазначене вище, для встановлення факту припинення трудових відносин, відповідно до статті 232 Кодексу законів про працю України звернутися з заявою до суду в порядку окремого провадження про встановлення юридичного факту.

***

Читайте також: Фізособа-роботодавець помер: як припинити трудові відносини?

Джерело: Держпраці у Рівненській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»