• Посилання скопійовано

Працівник є основним та сумісником на одному підприємстві: як зазначати відрядження у табелі

Особа, яка направлена у відрядження за основним місцем, у табелі обліку робочого часу сумісника зазначається з позначкою «І» – інші причини неявок

Працівник є основним та сумісником на одному підприємстві: як зазначати відрядження у табелі

На одному й тому ж підприємстві особа працює за основною посадою –  водієм, а за сумісництвом – завідувачем господарства. Як дану особу табелювати за сумісництвом, якщо за посадою водія особа перебуває у відрядженні? За якою посадою проводити оплату?

Роз’яснює завідувач сектору експертизи умов праці Управління Держпраці у Рівненській області Катерина Жарська. 

Ведення табельного обліку використання робочого часу на підприємствах, в установах й організаціях регулюється наказом Держкомстату України від 05.12.2008 р. №489 «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці», яким затверджено форми первинної облікової документації з обліку особового складу та використання робочого часу з короткими поясненнями до них. Тобто табель обліку робочого часу – це первинний документ для обліку відпрацьованого часу, який є також підставою для нарахування заробітної плати працівникам.

Відповідно до п. 14 Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіна від 13.03.98 р. №59 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 31.03.98 р. за №218/2658 (із змінами), на час відрядження особи, яка працює за сумісництвом, середній заробіток зберігається на тому підприємстві, що її відрядило. Тобто за дні перебування працівника у відрядженні з основного місця роботи оплата за місцем роботи за сумісництвом не проводиться. Дане твердження підтверджується листом Мінсоцполітики від 23.04.2013 р. №146/13/133-13 щодо відрядження особи, яка працює за сумісництвом.

Щодо табелювання особи, яка направлена у відрядження за основним місцем роботи, то у табелі обліку робочого часу сумісника варто позначати «І» – інші причини неявок, а у табелі обліку робочого часу за основною посадою позначати «ВД» – відрядження.

Якщо особа працює на різних підприємствах, то підтвердним документом для відсутності на роботі за сумісництвом (або основним місцем роботи) для такого випадку є довідка з місця роботи працівника, про те, що він дійсно перебував у відрядженні, або копія наказу (розпорядження) про направлення працівника у відрядження.

Додатково інформуємо, що дане роз’яснення не є нормативно-правовим актом і має рекомендаційний характер.

***

Читайте також: Чи має сумісник повідомляти про звільнення з основного місця роботи?

Джерело: Держпраці у Рівненській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»