• Посилання скопійовано

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом як альтернатива ЦПД: пропозиція Мінекономіки

Оприлюднено законопроєкт, яким пропонується запровадити нову особливу форму договору – трудовий договір з нефіксованим робочим часом

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом як альтернатива ЦПД: пропозиція Мінекономіки

СПО профспілок оприлюднило для обговорення законопроєкт «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо врегулювання деяких нестандартних форм зайнятості».

Ним пропонується запровадити нову особливу форму договору – трудовий договір з нефіксованим робочим часом (ст. 21-1 КЗпП). За ним обов'язок працівника виконувати роботу виникатиме виключно за умови надання власником або уповноваженим ним органом такої роботи, без гарантій того, що ця робота буде надаватися постійно.

Як зазначено у пояснювальній записці, такі договори «впроваджуються як альтернатива договорам цивільно-правового характеру. Працівник зможе поєднувати легальну роботу в кількох роботодавців і при цьому матиме базові соціальні гарантії (забезпечення лікарняними, відпустками, достатнім рівнем зарплати тощо)».

Кількість трудових договорів з нефіксованим робочим часом у одного роботодавця не може перевищувати 10% загальної кількості трудових договорів. Водночас це обмеження не застосовуватимуть для фізосіб, які використовують найману працю та не є суб'єктами господарювання.

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом має містити спосіб повідомлення:

  • працівника про наявність роботи;
  • від працівника про готовність приступити до роботи.

Роботодавець самостійно визначатиме обсяг необхідної для виконання роботи та в розумний строк погоджуватиме з працівником режим роботи та тривалість робочого часу, необхідного для виконання відповідної роботи.

Зарплату за таким договором виплачуватимуть за фактично відпрацьований час. При відрядній системі оплати праці - за фактично відпрацьований час за встановленими у трудовому договорі з нефіксованим робочим часом відрядними розцінками.

Мінімальна тривалість робочого часу на підставі договору з нефіксованим робочим часом протягом календарного місяця має становити 8 годин.

Роботодавець не може забороняти або створювати перешкоди працівникові виконувати роботу за іншими трудовими договорами. 

У трудовому договорі з нефіксованим робочим часом можуть встановлюватися додаткові підстави для його припинення.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»