• Посилання скопійовано

Стажування без працевлаштування у ФОП: спроба запровадження №2

Нардеп О. Устенко зі «Слуга народу» не здається у спробах закріпити законодавчо поняття стажування на суб'єктах малого підприємництва. 26 жовтня у Раді зареєстровано новий законопроєкт з такою пропозицією. Щоправда, уже без норми щодо звільнення від сплати ЄСВ за найманих осіб на період стажування

Стажування без працевлаштування у ФОП: спроба запровадження №2

Нардеп О. Устенко зі "Слуга народу" не здається у спробах закріпити офіційне поняття стажування на суб'єктах малого підприємництва.

Нагадаємо, що 8 липня цього року ним вже було зареєстровано законопроєкт №3812 з такою пропозицією (про це ми розповідали тут). Але 13 жовтня його було відкликано. Ймовірно, через норму щодо звільнення від обов’язку сплати ЄСВ за найманих осіб на період стажування. Оскільки за висновком Комітету ВРУ, "така законодавча пропозиція призвела би до зменшення надходжень ЄСВ, які є основним джерелом наповнення бюджетів фондів загальнообов’язкового державного соціального та пенсійного страхування".

Проте вже 26 жовтня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано новий законопроєкт №4266 "Про внесення змін до Закону України "Про занятість населення" щодо стимулювання створення нових робочих місць суб'єктами малого підприємництва". Ним також пропонується ввести офіційне поняття стажування на суб'єктах малого підприємництва (та вже без норми щодо ЄСВ).

 

Що таке «стажування на суб'єктах малого підприємництва»?

Згідно з новою ст. 21-1 Закону «Про зайнятість», це набуття особою практичного досвіду виконання виробничих завдань і обов’язків на новому робочому місці та перевірки і встановлення відповідності роботі, що проводиться до початку працевлаштування особи під безпосереднім керівництвом працівника суб'єкта малого підприємництва та/або самого суб'єкта малого підприємництва на умовах, визначених договором про стажування.

 

Які особливості такого стажування?

1. Суб'єкти малого підприємництва можуть проводити стажування осіб до початку їх працевлаштування на умовах, визначених договором про стажування. 

2. Порядок укладення договору про стажування та типову форму договору затверджує Кабінет Міністрів України. Відповідний договір реєструється територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері зайнятості населення та трудової міграції. 

3. Початок та закінчення проходження стажування особи на суб'єктах малого підприємництва оформляється наказом суб'єкта малого підприємництва. 

4. На правовідносини щодо стажування осіб на суб'єктах малого підприємництва поширюється законодавство про працю, окрім вимоги, встановленої частиною 3 статті 24 КЗпП (тобто необхідності подання повідомлення до контролюючих органів);

5. Строк стажування при прийнятті на роботу не може перевищувати одного календарного місяця. При цьому в договорі про стажування може бути  встановлена менша норма тривалості робочого часу, ніж передбачено КЗпП. До строку стажування не зараховуються дні, коли працівник фактично не працював, незалежно від причини.

6. Оплата праці за час стажування встановлюється у договорі про стажування та не може бути нижче розміру мінімальної заробітної плати.

7. В разі успішного проходження стажування суб'єкт малого підприємництва  зобов’язаний працевлаштувати особу, що пройшла таке стажування, у встановленому законодавством порядку.

8. У разі встановлення невідповідності особи, що проходить стажування виконуваній роботі, суб'єкт малого підприємництва має право розірвати договір про стажування з такою особою, письмово попередивши її про це за три дні. При цьому суб'єкт малого підприємництва зобов’язаний видати довідку із обґрунтуванням критеріїв невідповідності запропонованій роботі.

9. Забороняється проходження повторного стажування особи на тому ж самому суб'єкті малого підприємництва.

10.  Єдиний внесок нараховується на суму нарахованої кожній застрахованій особі, що проходить стажування, заробітної плати за фактично відпрацьований час відповідно до чинного законодавства.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»