• Посилання скопійовано

Як доопрацюють законопроєкт щодо 7 ознак трудових відносин?

Учасники обговорення підтримали ідею непоширення норм законопроєкту на фізичних осіб-підприємців

Як доопрацюють законопроєкт щодо 7 ознак трудових відносин?

Питання осучаснення трудового законодавства та ініціативи Уряду з визначення на законодавчому рівні поняття трудових відносин стали темою для обговорення онлайн-конференції, за участі Голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової, заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України  Ігоря Дядюри, керівників провідних українських бізнес-асоціацій, представників аналітичних центрів.

Уряд схвалив проєкт Закону «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо визначення поняття трудових відносин та ознак їх наявності», зареєстрований у парламенті за № 5054. Документом передбачається визначення на законодавчому рівні поняття трудових відносин та запровадження принципу презумпції наявності трудових відносин. Автори законопроєкту визначають сім ознак наявності трудових відносин, при цьому для встановлення факту трудових відносин достатньо трьох критеріїв.

Представники бізнес-асоціацій зазначили, що після детального аналізу законопроєкту №5054 дійшли спільного висновку: норми цього проєкту є негативними для бізнесу, несуть значні ризики для економіки країни в цілому. За бажання перевіряючі легко знайдуть майже у будь-якого  суб’єкта господарювання три формальних ознаки трудових відносин, визначених на власний розсуд. Запровадження таких норм неприпустиме, це суттєво погіршить умови роботи законослухняного бізнесу – зазначали учасники зустрічі.

«Вважаємо за необхідне зазначити в законі, по-перше, що ознаки трудових відносин застосовуються лише в сукупності: не 3 з 7, а всі 6 або 7 ознак з 7. По-друге, записати, що лише суд встановлює ознаки трудових відносин. По-третє, підставою для розгляду в суді повинне бути реально порушене трудове право особи», – наголосив директор з політико-правових питань Асоціації «ІТ Ukraine» Єфрем Лащук.

Цю пропозицію підтримали Ольга Пантелеймонова (Українська кіноасоціація), Людмила Герасименко, Катерина Гривнак (Асоціація платників податків України). Фахівці пропонують встановити шість ознак, які виключно у сукупності будуть кваліфікувати відносини між працівником та роботодавцем як трудові. Крім того, за словами Катерини Гривнак, важливо чітко розмежувати трудові та цивільно-правові відносини.

«Підприємці дуже занепокоєні цим законопроєктом. Будь-які новації, які посилюють державне регулювання, викликатимуть відторгнення. Критерії повинні бути виписані дуже чітко і не давати можливості контролюючим органам застосовувати ці критерії вибірково», – переконаний виконавчий директор Асоціації Software Ukraine Віктор Валєєв.

Одним із критеріїв повинна бути скарга особи, яка вважає себе працівником, чиї трудові права порушені, сказала фахівець із питань трудового законодавства Людмила Звєрєва. «Вважаю, що приховані трудові відносини повинні встановлюватися за сукупністю ознак, а не за трьома-чотирма. Якщо йдеться про нелегальну працю, там будуть наявні всі ці ознаки, характерні для трудових відносин. Ці ознаки повинні встановлюватися судом. І суд має заслуховувати також і думку працівника, а не лише думку Держпраці».

Заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України  Ігор Дядюра повідомив, що міністерство пропонує зазначити у законопроєкті, що критерії наявності трудових відносин не застосовуються для фізичних осіб – підприємців у разі, якщо вони є виконавцями.

«Цей законопроєкт – не для боротьби із ФОПами. У нас 3-4 млн людей, які працюють без будь-якого оформлення. У будівництві, у сільському господарстві… Ми домовилися, що ФОПів чіпати не будемо і готові написати це у проєкті. Але нам потрібно терміново приймати законопроєкт, розробити критерії, щоб вести боротьбу з нелегалами. Як на мене, для пошуку нелегалів 3 з 7 критеріїв – достатньо».

«В Україні відсоток неформальної праці досягає 40%, а в сільськогосподарській галузі – до 60%, і наше завдання – запобігти цьому явищу. Якщо ми включимо до законопроєкту пункт про нерозповсюдження його норм на ФОПів, то зможемо вийти з такою пропозицією вже на перше читання», – відзначила голова парламентського комітету Галина Третьякова. 

На думку голови Комітету – Держпраці повинна отримати статус, схожий із аналогічними органами в європейських країнах, де вони наділені функцією контролю дотримання трудового законодавства, а також функцією медіатора між працівником і роботодавцем. «Людина у відносинах з роботодавцем сьогодні не є захищеною. Є пропозиція не поширювати дію законопроєкту на підприємців, але залишити норму про наявність 4 критеріїв із 7», – запропонувала Галина Третьякова.

Учасники обговорення одностайно підтримали ідею непоширення норм законопроєкту на фізичних осіб-підприємців. Водночас представники бізнес-асоціацій вважають за необхідно сформулювати чіткі та вичерпні критерії наявності трудових відносин, щоб виключити можливість інспекторів довільно тлумачити норми.

У підсумку – представники влади, експерти, представники бізнесу – домовилися протягом кількох днів спільно попрацювати над нормами проєкту, щоб до Парламенту пішов доповнений проєкт, який буде спрямований на захист прав працівників та мінімізацію нелегального працевлаштування, в той же час не нашкодить білому бізнесу та фрілансерам.

***

Читайте такожЯкими будуть ознаки наявності трудових відносин: з'явився текст законопроєкту

Джерело: Українська Рада Бізнесу

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»