• Посилання скопійовано

Запис про сумісництво у трудовій книжці: як правильно внести?

Як внести запис до трудової книжки про роботу за сумісництвом? Розглянемо у цій статті

Запис про сумісництво у трудовій книжці: як правильно внести?

Насамперед звернімося до Інструкції №581 та розгляньмо, що саме зазначається про записи до трудової книжки про сумісництво.

У пункті 1.1 Інструкції №58 ідеться про те, що на осіб, які працюють за сумісництвом, трудові книжки ведуть лише за місцем основної роботи.

Роботу за сумісництвом, яка оформлена в установленому порядку, в трудовій книжці зазначають окремим рядком. Запис відомостей про роботу за сумісництвом провадиться за бажанням працівника власником або уповноваженим ним органом (п. 2.14 Інструкції №58).

1 Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Міністерства праці України, Міністерства соціального захисту населення України, Міністерства юстиції України від 29.07.1993 р. №58.

Отже, ключовими моментами із заповнення трудової книжки працівникам, які працюють за сумісництвом, є:

1) трудову книжку ведуть за основним місцем працівника;

2) запис вносять лише за бажанням працівника;

3) запис про сумісництво вносять окремим рядком.

А тепер про те, що не написано в Інструкції, а саме про практику виконання.

Як підстави для запису найчастіше використовують:

  • довідки, що містять необхідну інформацію;
  • витяги та засвідчені копії наказів щодо роботи за сумісництвом про прийняття та звільнення.

У нормативних документах не зазначають про строк, у який роботодавець повинен внести запис про роботу за сумісництвом.

Та записи про роботу за сумісництвом, як свідчить практика, найчастіше вносять після звільнення працівника з роботи за сумісництвом. Хоча й не заборонено внести запис до трудової книжки про роботу за сумісництвом під час роботи на основному місці роботи.

А ось як саме вносити запис до трудової книжки про роботу за сумісництвом, в Інструкції №58 не уточнено. Пропонуємо свої варіанти у прикладі 1 та прикладі 2. Але можуть бути й інші інтерпретації, адже в Інструкції №58 не зазначено чітко тексту, що саме слід писати у такому випадку.

 

Приклад 1 Працівник працює на підприємстві ТОВ «Апельсинка» за основним місцем роботи з 2016 року. У січні 2021 року влаштовується на роботу за сумісництвом на посаду інспектора з кадрів у ТОВ «Тюльпанчик». І надає на ТОВ «Апельсинка» копію наказу про прийняття на роботу у ТОВ «Тюльпанчик» для внесення запису до трудової книжки.

 

Запис буде такий:

  • у графі 8 «Номер запису» слід зазначити порядковий номер запису;
  • у графі 3 – інформацію «Прийнятий 21.01.2021 р. до ТОВ «Тюльпанчик» на посаду інспектора з кадрів за сумісництвом»;
  • у графі 4 – запис «Копія наказу ТОВ «Тюльпанчик» від 10.01.2021 р. №25-к».

 

Приклад 2 Працівник працює на підприємстві ТОВ «Мандаринка» за основним місцем роботи з 2016 року. У січні 2021 року надає на ТОВ «Мандаринка» копії наказів про прийняття та звільнення на роботу у ТОВ «Цибулько», де він працював за сумісництвом, для внесення запису до трудової книжки.

 

Запис буде такий:

  • у графі 8 «Номер запису» слід зазначити порядковий номер запису;
  • у графі 3 – інформацію «З 01.01.2020 р. до 03.03.2021 р. працював у ТОВ «Цибулько» на посаді інспектора з кадрів за сумісництвом»;
  • у графі 4 – запис «Копії наказів ТОВ «Цибулько» від 31.12.2019 р. №233-к та від 02.03.2021 р. №54-к».

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»