• Посилання скопійовано

Надаєте працівникові щорічну основну відпустку, але її закінчення припадає на Великдень під час війни: чи є наслідки?

У 2022 році саме 24 квітня (Великдень) не є неробочим днем, збігу неробочого і вихідного дня немає, переносити вихід на роботу не потрібно

Надаєте працівникові щорічну основну відпустку, але її закінчення припадає на Великдень під час війни: чи є наслідки?

Держпраці у Одеській області пише, існує потреба надати працівнику щорічну основну відпустку з 18 квітня 2022 року. Зараз діють положення ч.6 ст. 6 Закону №2136-ІX, згідно яких не застосовуються норми щодо святкових та неробочих днів, а також про перенесення святкових та неробочих днів. Проте на сьогодні воєнний стан встановлено до 25 квітня 2022 року, у зв’язку з чим невідомо чи будуть в травні застосовуватися положення про святкові та вихідні дні.

 

Як в такій ситуації правильн визначити в наказі дату виходу працівника на роботу? Чи потрібно враховувати в даному випадку в кількість днів відпустки, дні, що зазвичай, згідно з ст. 73 КЗПП є святковими?

Одним з основних законодавчих актів, який регламентує надання відпустки, є Закон про відпустки, але наразі в Україні із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року введено воєнний стан відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України (Указом Президента «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 14.03.2022 р. № 133/2022 продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 26 березня 2022 року строком на 30 діб.

15.03.2022 Верховною Радою України прийнято Закон № 2136-ІХ, який встановив додаткові правила на час війни.

Відповідно до ч. 6 ст. 6 Закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» у період дії воєнного стану не застосовуються норми ст. 53 КЗпП (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), ч. 1 ст. 65ч. 3-5 ст. 67 та ст. 71–73 КЗпП (святкові і неробочі дні).

А це означає, що у період дії воєнного стану не діють вищезазначені статті КЗпП України. Отже, немає офіційних святкових та неробочих днів.

Норму ч. 3 ст. 67 КЗпП також зупинено. Тобто у випадку, коли святковий або неробочий день (ст. 73 КЗпП) збігається з вихідним днем, вихідний день не переноситься на наступний після святкового або неробочого. Скасовано норму ст. 73 КЗпП, а саме 24 квітня (Великдень) не неробочий день, збігу неробочого і вихідного дня немає, переносити немає чого.

Оскільки строк, на який оголошено воєнний стан, обчислюється добами, то воєнний стан буде закінчено о 5 годині 25 квітня 2022 року, саме в цей час закінчується 30 доба та діють норми трудових відносин в умовах воєнного стану.

Що ж стосується вихідних у травні, очікуємо Указу Президента стосовно подовження/відміни воєнного стану.

***

Читайте також:

Джерело: ДПС у Одеській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»