• Посилання скопійовано

Бізнес закликає ВРУ осучаснити трудове законодавство – прийняти законопроєкт №5371

В умовах сучасних економічних реалій вкрай жорстка зарегульованість трудових відносин не відповідає актуальним потребам ринку праці та створює численні необґрунтовані бюрократичні перепони

Бізнес закликає ВРУ осучаснити трудове законодавство – прийняти законопроєкт №5371

Працівники та роботодавці за взаємної згоди зможуть укладати трудові договори, у яких самі визначатимуть більшість умов співпраці, що позбавить необхідності оформлення зайвих десятків паперів та архаїчних штрафів і дозволить збільшити заробітні плати працівникам та встановлювати гнучкі умови праці. 

Члени Української Ради Бізнесу, до складу якої входять 100 бізнес-асоціацій різних галузей економіки, закликають народних депутатів України якнайшвидше прийняти в цілому законопроект №5371, який є вкрай важливим у цей складний воєнний час.

Ми вважаємо, що радянське трудове право, що дотепер діє в Україні, не відповідає вимогам ринкової економіки та поточним умовам воєнного часу.

Трудові відносини досі регулюються застарілим Кодексом законів про працю, розробленим у СРСР в умовах радянської адміністративно-командної економіки, в якій єдиним роботодавцем була держава і державні підприємства. В умовах сучасних економічних реалій вкрай жорстка зарегульованість трудових відносин суперечить принципам ринкового саморегулювання, сучасного організаційного і кадрового менеджменту, не відповідає актуальним потребам ринку праці та створює численні необґрунтовані бюрократичні перепони як для самореалізації найманих працівників, так і для підвищення конкурентоздатності роботодавців.

Критичними є такі проблеми українського трудового законодавства:

  • застаріла та надто складна система нормування й оплати праці, нормування та обліку робочого часу, надання відпусток тощо;
  • невідповідність застарілих методів державного регулювання трудових відносин реаліям ринкової економіки;
  • критична забюрократизованість та складність здійснення трудових відносин для роботодавців і працівників, що негативно позначається на динаміці процесів господарювання та пригнічує економічні стимули;
  • надмірна складність чинних процедур обліку кадрів та великий масив кадрової документації, на ведення якого витрачаються значні обсяги фінансових, часових і людських ресурсів;
  • невиправданий тиск на бізнес з боку контролюючих органів та постійні загрози накладення санкцій і штрафів за порушення численних бюрократичних процедур, передбачених застарілим законодавством про працю.

Зараз вкрай необхідними є зміни до трудового законодавства, які би привели до створення робочих місць, зруйнованих внаслідок війни. Цей законопроект (№5371) надає право людям укласти договір із роботодавцем на своїх умовах, щоб людина у ринкових умовах могла реалізуватися, продаючи свій найманий труд за високу зарплату. У вільному трудовому договорі буде передбачений результат, а не процес роботи – у цьому полягає прогресивний характер документа.

У межах вільного трудового договору сторони на власний розсуд врегульовують свої стосунки: щодо системи та режиму оплати, працевлаштування та звільнення, робочого часу, тривалості робочого тижня, відпустки та вихідних тощо. Це особливо важливо у сучасному світі, де з’явилися сотні нових креативних професій, які вимагають особливого режиму організації та винагороди праці.

Водночас цей вільний трудовий договір має все необхідне для захисту працівника – він має обов’язково містити всі гарантії для працівника, передбачені міжнародними конвенціями, а також істотні умови (місце роботи, дата, строк дії, умови оплати праці).

Цей проєкт надає можливість робітникам та роботодавцям більш гнучко змінювати умови співпраці, зменшити витрати на адміністрування, що у підсумку надасть можливість встановлювати кращі умови праці.

Закликаємо народних депутатів підтримати законопроект №5371 у другому читанні та в цілому, що призведе до модернізації трудового законодавства в Україні, відходу від застарілих радянських норм, наближення до світових трендів провідних економік.

***

Джерело: Українська Рада Бізнесу

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»