• Посилання скопійовано

Які відпустки та яким чином надаються вагітним та працівникам із дітьми?

Зокрема, під час відпустки для догляду за дитиною мати, батько або інші особи можуть працювати неповний робочий час або вдома. Вони також можуть у будь-який момент перервати відпустку і вийти на робоче місце

Які відпустки та яким чином надаються вагітним та працівникам із дітьми?

Держпраці у Запорізькій області роз'яснила які відпустки надаються вагітним жінкам і працівникам із дітьми.

Оплачувана відпустка в зв’язку з вагітністю та пологами надається жінкам на 70 календарних днів до пологів і 56 календарних днів після пологів (70 днів у разі народження двох і більше дітей чи ускладнення під час пологів). На прохання жінки роботодавець зобов’язаний додати до цієї відпустки щорічні основну й додаткову відпустки, незалежно від тривалості роботи жінки в поточному році.

Одноразову оплачувану відпустку при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів одразу після пологів може взяти одна близька особа породіллі. Зокрема, це стосується:

  • чоловіка, дружина якого народила дитину;
  • батька дитини, який не одружений із матір’ю дитини, але проживає з нею разом;
  • бабусі, дідуся або іншого повнолітнього родича дитини, який фактично доглядає за дитиною, мати чи батько якої є одинокими.

За бажанням мати або батько можуть узяти відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Якщо за медичними показаннями дитина потребуватиме довшого домашнього догляду, один із батьків може подовжити відпустку – максимум до шести років. Такі самі відпустки – повністю або частково – можуть узяти бабуся, дідусь чи інші родичі дитини, які фактично доглядають за нею; особа, яка всиновила чи взяла під опіку дитину; один із прийомних батьків чи батьків-вихователів; особа, що виховує малолітню дитину без матері.

Важливо! Під час відпустки мати, батько або інші особи можуть працювати неповний робочий час або вдома. Вони також можуть у будь-який момент перервати відпустку і вийти на робоче місце.

Одна особа з подружжя, що всиновило дитину, або особа, яка виховує малолітніх дітей без матері, може взяти відпустку 56 календарних днів (70 днів, якщо дітей двоє або більше).

Джерело: Держпраці у Запорізькій області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»