• Посилання скопійовано

Незабаром може вирішитися доля щодо запуску еВідрядження

Мінекономіки на запит бізнесу повідомило про доопрацювання проекту постанови КМУ «Деякі питання реалізації експериментального проекту щодо оформлення «Є-відрядження» і направлення його на розгляд Уряду 11 листопада. Чекаємо далі

Незабаром може вирішитися доля щодо запуску еВідрядження

Федерація роботодавців України розповідає, що проєкт постанови КМУ доопрацьовано та направлено на розгляд Уряду.

20 жовтня ФРУ вкотре звернулась до Прем`єр-міністра України у питанні якнайшвидшого прийняття рішення про запровадження програми Є-відрядження.

У листі Мінекономіки від 14.11.2022 р. повідомлено про доопрацювання проекту постанови КМУ «Деякі питання реалізації експериментального проекту щодо оформлення «Є-відрядження» і направлення його на розгляд Уряду 11 листопада ц.р. Тож найближчим часом очікуємо на прийняття рішення.

Нагадаємо, 19 серпня 2022 р. Кабінетом Міністрів України схвалено рішення про порядок перетину кордону працівниками підприємств в цілях короткострокових відряджень та запровадження програми Є-відрядження. Бізнес спільнота вітала це рішення як одне з надважливих змін до законодавства для відновлення та функціонування економіки у воєнний час.

Разом з тим, вже 3 місяці поспіль тривають дискусії навколо питання запровадження програми Є-відрядження і досі підприємства реального сектору економіки не мають можливості повноцінно вести свою господарську діяльність.

На сьогодні перетин кордону у службових цілях можливий виключно для заброньованих військовозобов’язаних працівників, а також інших категорій осіб, зазначених у Правилах перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою КМУ від 27.01.1995 р. №57, до яких переважна більшість працівників підприємств не належить.

Час від часу перелік осіб, яким дозволено перетинати кордон, розширюється. Так, відповідно до останніх змін до законодавства надано право перетинати кордон особам, що прямують для роботи на морських суднах, суднах внутрішнього плавання у складі екіпажів таких суден або для проходження практичної підготовки на суднах, авіаційному персоналу.

Важливим елементом забезпечення надійного економічного фронту на час воєнного стану є робота підприємств в тилу, які забезпечують стабільність економіки держави збереженням робочих місць, оплатою праці та відповідно фінансовим забезпеченням сімей працівників, сплатою податків і внесків.

Військовозобов’язані працівники задіяні у процесах безперебійної роботи підприємств, своєчасному виконанні замовлень, продовженні функціонування підприємств в цілому.

Працівники підприємств мають виконувати свої функції у тому числі за кордоном, зокрема, для тестування, монтажу та пусконалагоджувальних робіт робочого обладнання, поставленого в рамках контрактів, участі у виставках (ярмарках) для промоції продукції національних виробників, пошуку нових контрагентів та укладення нових договорів, недопущення невиконання зобов’язань за діючими зовнішньоекономічними контрактами, розбудови інших елементів бізнесової діяльності.

Таким чином, військовозобов’язані працівники, які працюють на підприємствах, як і військовослужбовці виконують визначені завдання із захисту економічної національної безпеки задля збереження суверенітету і територіальної цілісності України.

Бізнес висловлює цілковиту підтримку прагненням Уряду врегулювати це питання і сподівається на прийняття найближчим часом рішення Кабінетом Міністрів України про запровадження програми Є-відрядження як одного з ключових і найбільш очікуваних змін у законодавстві з огляду на умови воєнного стану.

***

Читайте також:

Джерело: Федерація роботодавців України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»