• Посилання скопійовано

Бізнес просить доопрацювати законопроєкт про реформу праці осіб з інвалідністю

Бізнес просить у законопроєкт №5344-1 уточнити терміни подачі звітності на щоквартальній основі, а також врегулювати процес оптимізації штату на підприємствах унаслідок складної економічної ситуації у період війни

Бізнес просить доопрацювати законопроєкт про реформу праці осіб з інвалідністю

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №5344-д щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю. По суті, документ є консолідованою версією декількох законопроєктів щодо сприяння працевлаштування осіб з інвалідністю, які були зареєстровані та активно розглядались у 2021 році.

Європейська Бізнес Асоціація майже 2 роки активно співпрацює з представниками влади з метою вивчення кращих світових практик працевлаштування осіб з інвалідністю та їх оптимального застосування в українських реаліях. 

Отже, які проблеми вирішує законопроєкт №5344-д?

Норматив працевлаштування осіб з інвалідністю пропонують залишити на рівні 4%, але звільнити від його виконання підприємства зі штатом менше 25 осіб. Це допоможе підтримати розвиток мікро-та малих підприємств.

Розширено можливості виконання нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю, до якого тепер зараховуються особи з інвалідністю, що проходять стажування, а до розрахунку нормативу не включаються з працівники, чия робота пов’язана з важкими, шкідливими чи небезпечними умовами праці, відповідно до визначення Кабміну.

Пропонується повернути обов’язок подачі роботодавцем щорічної звітності про працевлаштування осіб з інвалідністю, а також запровадити щоквартальну звітність. Нагадаємо, що нещодавно прийнятим Законом №2682-IX про спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю, обов’язок подавати такий звіт було скасовано, що з одного боку є кроком дерегуляції, але в той же час, робить працедавця беззахисним перед автоматичним нарахуванням штрафів за невиконання квоти та в момент перевірки контролюючими органами дотримання квоти на працевлаштування осіб з інвалідністю.

Система адміністративно-господарських санкцій роботодавців за невиконання нормативу робочих місць замінюється сплатою щомісячного внеску на підтримку працевлаштування осіб з інвалідністю. Розмір внеску розраховуватиметься на основі 40% від середньої зарплати на підприємстві і різниці між кількістю працівників, яких треба працевлаштувати відповідно до квоти, та фактичною кількістю працевлаштованих осіб з інвалідністю. Порівняно з чинним підходом, роботодавцеві доведеться сплачувати менше за непрацевлаштування осіб з інвалідністю, а на період воєнного стану розмір внеску взагалі складатиме 50%.

Пропонується створити окремий Державний цільовий фонд соціального захисту осіб з інвалідністю в складі Державного бюджету України. Він наповнюватиметься у тому числі за рахунок внесків та штрафів за порушення законодавства від роботодавців і використовуватиметься виключно для потреб сприяння працевлаштуванню осіб з інвалідністю. Це допоможе підвищити стабільно низьке фінансування заходів у сфері професійної реабілітації та зайнятості осіб з інвалідністю, які раніше надходили до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Так, у законопроєкті є деякі положення, які потребують доопрацювання. Так, мова йде про уточнення термінів подачі звітності на щоквартальній основі, а також врегулювання процесу оптимізації штату на підприємствах унаслідок складної економічної ситуації у період війни та можливостей переважного забезпечення робочим місцем осіб, що отримали інвалідність.

За нашою інформацією, законопроєкт №5344-д планують винести для голосування у першому читанні вже цього тижня. То ж Європейська Бізнес Асоціація звертається до народних депутатів з проханням підтримати документ та забезпечити його якісне доопрацювання до другого читання.

***

Читайте також:

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»