• Посилання скопійовано

Як працюватимемо та відпочиватимемо у січні під час війни?

Завдяки Новому року та Різдву (за юліанським календарем) українці мали б мати подовжені вихідні з 31 грудня по 2 січня та з 7 по 9 січня. Але через війну працівники працюватимуть у понеділки 2 та 9 січня з оплатою праці як у звичайний робочий день

Як працюватимемо та відпочиватимемо у січні під час війни?

Згідно зі ст. 73 КЗпП на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводиться, зокрема, у такі святкові дні і дні релігійних свят у січні:

  • 1 січня - Новий рік (цього року це неділя);
  • 7 січня - Різдво Христове (цього року це субота). 

За старими правилами, згідно з частиною третьою статті 67 КЗпП у випадку, коли святковий або неробочий день співпадає з вихідним днем, такий вихідний переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тобто вихідні 1 та 7 січня мали б бути перенесені на понеділки 2 та 9 січня. Тобто українці отримали б двічі по три вихідні поспіль.

Проте воєнний стан в Україні наразі продовжено до 19 лютого 2023 р.  У період його дії не застосовуються, зокрема, норми статей 71-73 КЗпП (святкові і неробочі дні). На практиці це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець. Тому, чи дотримуватися старих правил і не працювати в понеділок, або, якщо є необхідність, вивести людей 2 та 9 січня на роботу – кожен керівник підприємства чи фізособа-роботодавець вирішують наразі самостійно.

Це підтверджує й Держпраці. Вона наголошує, що святкові дні не є вихідними і не переносяться на наступний день після святкового або неробочого. Тому 2 січня та 9 січня є звичайними робочими днями, які враховуються у нормі кількості робочих днів на рік. Та якщо роботодавець разом з трудовим колективом прийняли рішення про збереження додаткових вихідних під час дії воєнного стану шляхом відповідних положень колективного договору – ці дні виключаються із норми робочого часу на місяць та на рік і у разі проведення роботи в ці дні, вона оплачується за правилами роботи у вихідний день.

Зауважимо, що Мінекономіки ще не оприлюднило щомісячні норми тривалості робочого часу на 2023 рік. Але ми порахували їх для вас. Переглянути можна тут.

Щодо роботи банків, то за повідомленням НБУ, банки не працюватимуть 31 грудня, 1, 7 й 8 січня включно. А вже з 2 по 6 й з 9 січня 2023 року СЕП та банківська система України будуть працювати у звичайному режимі.

За повідомленням Казначейства, 30 грудня 2022 року його органи працюватимуть з клієнтами до 19:30, а з 3 січня 2023 року – у звичайному режимі.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»