• Посилання скопійовано

Як працюватимуть банки, Держказначейство та всі-всі-всі у різдвяний період?

Перед різдвяними святами нагадаємо, коли і як працюватимуть банки, Казначейство і ті підприємства, які прийняли рішення про збереження додаткових вихідних під час дії воєнного стану

Як працюватимуть банки, Держказначейство та всі-всі-всі у різдвяний період?

Новорічно-різдвяні свята в Україні славилися своєю тривалістю. Хоча війна і тут внесла свої корективи...

Якщо ж ви (як і ми) поміж святами матимете повноцінні робочі дні -  то ось корисна інформація: коли і як працюватимуть у найближчі два тижні банки, Казначейство і ті підприємства, які прийняли рішення про збереження додаткових вихідних під час дії воєнного стану.

 

Вихідні у січні під час війни

Згідно зі ст. 73 КЗпП на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводиться, зокрема:

  • 1 січня - Новий рік (цього року це неділя);
  • 7 січня - Різдво Христове (цього року це субота). 

За старими правилами, якщо свято припадає на суботу або неділю – відпочиваємо ще й у понеділок. Тобто у січні мали б бути вихідними днями понеділки 2 січня (перенесення вихідного з 01.01.2023) та 9 січня (перенесення вихідного з 07.01.2023).

Але під час війни все по-іншому. Святкові дні не є вихідними і не переносяться на наступний день після святкового або неробочого. На цьому наголосила й Держпраці. Тому 2 січня та 9 січня є звичайними робочими днями, які враховуються у нормі кількості робочих днів на рік.

Та якщо роботодавець разом з трудовим колективом прийняли рішення про збереження додаткових вихідних під час дії воєнного стану шляхом відповідних положень колективного договору – ці дні виключаються із норми робочого часу на місяць та на рік і у разі проведення роботи в ці дні, вона оплачується за правилами роботи у вихідний день.

Більше читайте тут, а норми тривалості робочого часу на 2023 рік дивіться тут.

 

Як працюватимуть у святкові дні банки?

Згідно з повідомленням Нацбанку:

  • 30 грудня 2022 року СЕП працює до 24:00;
  • 31 грудня 2022 року банківський день у СЕП відкривається датою 02 січня 2023 року. Міжбанківські платіжні операції через СЕП здійснюються до 15:00 датою банківського дня 02 січня 2023 року. Національний банк не здійснює валютних інтервенцій на валютному ринку України;
  • 31 грудня 2022 року та 1 січня 2023 року учасники СЕП самостійно приймають рішення щодо дати та часу початку роботи в СЕП – відповідно до власних потреб та потреб своїх клієнтів. Також банки самостійно приймають рішення щодо здійснення валютних операцій з купівлі та продажу безготівкової іноземної валюти на валютному ринку України з урахуванням роботи СЕП. Готівковий валютний ринок працює у звичайному режимі. Операційний день депозитарію НБУ у ці дні не розпочинається;
  • 01 січня 2023 року приймання початкових платежів до СЕП починається о 9:00. Міжбанківські платіжні операції через СЕП здійснюються датою банківського дня 02 січня 2023 року;
  • 02 січня 2023 року банківська система України, валютний ринок України, СЕП, депозитарій НБУ працюють у звичайному режимі;
  • 07, 08 січня 2023 року міжбанківські платіжні операції через СЕП здійснюються датою банківського дня 09 січня 2023 року.

 Як бачимо, банки не працюватимуть 31 грудня, 1, 7 й 8 січня включно. А вже з 2 по 6 й з 9 січня 2023 року СЕП та банківська система України будуть працювати у звичайному режимі.

 

Як працюватиме Держказначейство?

Казначейство 30 грудня 2022 року до 24:00 здійснюватиме зарахування надходжень до бюджетів усіх рівнів та інших платежів на рахунки, відкриті в Казначействі. Казначейство здійснює зарахування надходжень до бюджетів усіх рівнів та інших платежів на рахунки, відкриті в Казначействі, які надійдуть через СЕП НБУ у період з 31 грудня 2022 року до 02 січня 2023 року (включно), датою банківського дня 02 січня 2023 року.

2 січня 2023 року Казначейство працює з клієнтами після виконання комплексу робіт, пов’язаних з початком нового бюджетного 2023 року. Органи Казначейства розпочинають прийняття документів від клієнтів із СДО та опрацювання планових показників, реєстрів зобов’язань, підтвердних документів та платіжних доручень на здійснення видатків.

З 3 січня 2023 року органи Казначейства працюють у звичайному режимі.

Докладно про регламент роботи Держказначейства на період новорічно-різдвяних свят читайте у новині від редакції.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»