• Посилання скопійовано

Медичний огляд – за рахунок роботодавця

Більшість робітників повинні щороку проходити медичні огляди. Як їх здійснювати і хто повинен оплачувати?

Медичний огляд – за рахунок роботодавця

Більшість робітників, які працюють на підприємствах, повинні щороку проходити медичні огляди. Як їх здійснювати і хто повинен оплачувати? Детально про це розповів начальник відділення виконавчої дирекції Фонду у Калуському районі Івано-Франківської області Михайло Костельний.

- Яка мета медичних оглядів працівників?

- Метою будь-якого медичного огляду працівника є визначення стану його здоров'я, зокрема, можливості виконання ним певних трудових обов'язків.

- Чи всі працівники повинні проходити обстеження?

- Ні, не всі. У законодавстві України чітко визначено категорії працівників, наведено перелік професій, видів діяльності та виробництв, працівники яких підлягають медичним оглядам.

- Хто повинен оплачувати медичний огляд?

- Роботодавець у більшості випадків за свій рахунок зобов'язаний організувати проведення медичних оглядів, як для вже працюючих на підприємстві співробітників, так і для тих, які лише приймаються на роботу. Та проконтролювати проходження ними цієї процедури.

- Які існують медичні огляди?

- Відповідно до ст. 17 Закону України «Про охорону праці» та ст. 169 КзПП огляди поділяються на попередні (при прийнятті на роботу) та періодичні (протягом трудової діяльності). Вони організовуються та проводяться в порядку, визначеному наказом МОЗ від 21.05.2007 №246 «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій».

- Що роботодавцю потрібно зробити, щоб його працівник пройшов обстеження?

- Він зобов'язаний подати до територіального органу Держсанепідемслужби (СЕС) письмову заяву про визначення категорій працівників, які підлягають медоглядам. У списку відмічаються працівники, для яких є обов'язковими наркологічні та психіатричні огляди, або для них готується окремий список. Потім його подається на узгодження до СЕС; по одному примірнику погодженого списку залишається на підприємстві та у СЕС. Інші надаються до закладу охорони здоров'я, що проводитиме медогляд, та до відділення виконавчої дирекції Фонду. На підставі домовленості із закладом, який проводитиме медогляд, укладається письмовий договір. А його медична комісія складає план-графік проведення періодичних медоглядів працівників, який погоджується з СЕС та роботодавцем.

- Як працівники підприємства проходять обстеження?

- На підприємстві видається наказ про направлення на проходження медичного огляду, з яким працівників ознайомлюють під розпис. А працівникам, яких приймають на роботу, або які переходять на іншу важку роботу, або роботу із шкідливими чи небезпечними умовами праці, видаються направлення на попередній медичний огляд. Працівник звільняється на певний час від виконання своїх обов'язків на виробництві. Для проходження медогляду він повинен пред'явити комісії паспорт або інший документ, що посвідчує його особу, та медичну картку амбулаторного хворого. Працівники, для яких є обов'язковим наркологічний огляд, повинні надати комісії Сертифікат про проходження профілактичного наркологічного огляду. Працівники, для яких є обов'язковим психіатричний огляд, повинні надати комісії Довідку про проходження попереднього (періодичного) психіатричного огляду.

- Як саме здійснюється оформлення результатів медогляду?

- Результати медогляду і висновок про стан здоров'я працівника комісія заносить до медичної картки амбулаторного хворого і до картки працівника, який підлягає попередньому та періодичним медичним оглядам. Також вона видає працівникам (або представникам роботодавця) медичні довідки про проходження попереднього (періодичного) медогляду. За результатами періодичного обстеження комісія протягом місяця складає Заключний акт у шести примірниках (по одному примірнику для закладу охорони здоров'я, роботодавця, представника профспілки, або уповноваженої особи, профпатолога, територіальної СЕС та робочого органу Фонду соціального страхування).

- Якщо працівник не пройшов медичне обстеження, то що в такому випадку робити?

- До Заключного акта додаються поіменні списки працівників, в яких виявлено підозру на профзахворювання, тих, які підлягають дообстеженню з виявленими вперше загальними захворюваннями, і які потребують переведення на іншу роботу, лікування тощо. А роботодавець наказом по підприємству відсторонює від роботи працівників, які не пройшли в установленому порядку медичні огляди, та не допускає до роботи працівників, яким за медичним висновком така робота протипоказана за станом здоров'я.

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»