• Посилання скопійовано

ФСС від НВВ про профілактику виробничого травматизму

Особливу увагу слід звернути на можливість виникнення небезпечних ситуацій. Тому досить актуальним стає якісне проведення адміністрацією підприємства контролю за станом охорони праці

ФСС від НВВ про профілактику виробничого травматизму

Про комплексний підхід до вирішення проблем профілактики виробничого травматизму розповів страховий експерт з охорони праці відділення виконавчої дирекції Фонду в Городоцькому районі Львівської області І.Боднар.

За його словами, боротьбу з травматизмом слід починати з організаційних заходів. При постановці цілей і завдань кожного окремого виробництва необхідно звернути особливу увагу на можливість виникнення небезпечних ситуацій. І тому досить актуальним стає якісне проведення адміністрацією підприємства контролю за станом охорони праці.

На підприємстві повинна бути створена служба з охорони праці, яка має працювати у наступних пріоритетних напрямах діяльності з профілактики виробничого травматизму:

- виявлення можливостей виникнення небезпечних ситуацій на виробництві, їх профілактика, ознайомлення працюючих із методами їх запобігання і ліквідації;

- проведення агітаційної і роз'яснювальної роботи з усвідомленням працівниками сутності, умов і причин виникнення небезпечних ситуацій на виробництві, застосування заходів адміністративного і матеріального впливу до порушників правил безпеки на виробництві;

- постійне навчання робітників і керівників всіх рівнів правилам безпечного проведення робіт, вмінню чітко й вчасно розпізнати можливість виникнення небезпечної ситуації;

- розроблення і впровадження заходів для унеможливлення випадків, що сталися.

Практика засвідчує, що запобігання виробничому травматизму, як явищу, не може бути забезпечено реалізацією якогось одного - навіть дуже ефективного заходу. Для цього необхідно використовувати можливості комплексного підходу, а саме:

  • техніки і технології виробництва;
  • системи організації і управління виробництвом;
  • медицини праці;
  • економіки і психології праці;
  • економіки виробництва;
  • чинної законодавчої бази з охорони праці.

Важливе значення має вдосконалення технологічних процесів, впровадження сучасного технологічного устаткування та ін. Сучасні дослідження показують, що рівень виробничого травматизму на пряму залежить від двох суб'єктів: керівника підприємства і працівника.

Порушення вимог безпеки праці, що виявляються під час обстежень підприємств, при розслідуванні нещасних випадків, свідчать, що основними причинами нещасних випадків на виробництві, насамперед, є:

  • невиконання посадових обов'язків керівниками,
  • недотримання вимог інструкцій з питань охорони праці виконавцями робіт,
  • відсутність або недосконалість системи управління охороною праці.

Іншими словами виробничий травматизм є, насамперед, наслідком недоліків і упущень у роботі керівників підприємств та спеціалістів з охорони праці, а пізніше – працівників.

Зниження рівня травматизму, запобігання трагедіям на виробництві можна досягти тільки спільними зусиллями зацікавлених сторін, а саме: роботодавців, профспілок і Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Роботодавці повинні усвідомити, що наймаючи робітників і використовуючи їхню працю, вони стають відповідальними за їхнє життя і здоров'я, а працівники - зобов'язані дотримуватись законодавства з охорони праці.

На підставі: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»