• Посилання скопійовано

Розслідування нещасних випадків, що сталися під час перерви: роз'яснює ГУ Держпраці

Чи є нещасний випадок, що стався під час перерви, пов’язаним із виробництвом? Адже працівник не перебував на своєму робочому місці. Розслідування такого випадку має свої особливості, про які розповідає Держпраці

Розслідування нещасних випадків, що сталися під час перерви: роз'яснює ГУ Держпраці

Державна служба України з питань праці зазначає, що якщо під час робочого процесу з працівником підприємстві стається нещасний випадок, то ця вкрай неприємна ситуація визнається нещасним випадком, пов’язаним із виробництвом. Та якщо із працівником стався нещасний випадок під час перерви, постає питання: чи є цей випадок пов’язаним із виробництвом? Адже цей працівник не перебував на своєму робочому місці. Розслідування такого випадку має свої особливості.

Згідно з пп. 19 п. 15 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві визнаються пов’язаними з виробництвом нещасні випадки, що сталися з працівниками під час перебування потерпілого на території підприємства або в іншому місці роботи під час перерви для відпочинку та харчування, яка встановлюється згідно з правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства, технологічної перерви, а також під час перебування на території підприємства у зв’язку з проведенням виробничої наради, одержанням заробітної плати, проходженням обов’язкового медичного огляду тощо або проведенням з дозволу чи за ініціативою роботодавця професійних та кваліфікаційних конкурсів, спортивних змагань і тренувань чи заходів, передбачених колективним договором, якщо настання нещасного випадку пов’язано з впливом небезпечних чи шкідливих виробничих факторів, що підтверджено медичним висновком.

Разом з тим питання тривалості, складу, режиму і порядку обліку робочого часу регулюються Кодексом законів про працю України.

Сам робочий час складається із часу роботи і часу перерв. Час роботи охоплює основний, допоміжний, підготовчо-прикінцевий і час обслуговування робочого місця. Час перерв складається із часу технологічних і організаційних перерв.

Технологічна перерва — це перерва, коли основний процес або на певний час зупиняється з причин, пов’язаних із специфікою роботи обладнання, або продовжується без участі людини.

Отже, якщо нещасний випадок стався під час технологічної перерви, комісія повинна дослідити зв’язок такого нещасного випадку з впливом небезпечних чи шкідливих виробничих факторів і врахувавши усі обставини, зазначені у п. 15 та 16 Порядку, визначити, пов’язаний чи не пов’язаний випадок з виробництвом.

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»