• Посилання скопійовано

Подання заяви в електронному вигляді пришвидшить виплату допомоги при народженні дитини

Оприлюднено постанову КМУ, якою удосконалено порядок надання державної соціальної допомоги деяким категоріям осіб

Подання заяви в електронному вигляді пришвидшить виплату допомоги при народженні дитини

Про прийняття цієї постанови повідомляли раніше у Мінсоцполітики, а ми писали тут. Тепер  оприлюднено й сам текст постанови КМУ від 27.09.2017 р. №722, тож можемо її розглянути детальніше. 

 

Оформлення допомоги при народженні дитини онлайн

Постановю №722 внесено зміни до Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751.

Визначено, що у разі подання заяви в електронній формі з використанням ЕЦП про призначення допомоги при народженні дитини така допомога призначається не пізніше ніж наступного робочого дня після отримання заяви органом соціального захисту населення.

Як бачимо, це суттєво швидше, ніж при поданні документів особисто. На сьогодні при подачі документів у паперовій формі про призначення (відмову) державної допомоги сім'ям з дітьми орган, що призначає і виплачує зазначену допомогу, видає чи надсилає заявникові письмове повідомлення протягом 5-ти днів після прийняття відповідного рішення.

Як ми повідомляли раніше, електронна послуга доступна на порталі Мінсоцполітики. Згодом нею також можна буде скористатися на Єдиному державному порталі адміністративних послуг.

Процес авторизації користувача на порталі відбувається або через електронну пошту, або завдяки ЕЦП.

Далі відкривається електронна форма, яку слід заповнити. Власне слід зазначити відомості про дитину, матір, батька, місце реєстрації та фактичного проживання, якщо вони відрізняються. Також обрати спосіб, у який зручно отримувати виплати. Це може бути особистий банківський рахунок або відділення «Укрпошти». І насамкінець – система автоматично підкаже територіальний орган соціального захисту, який має розглянути запит.    Докладніше читайте тут>>

 

У які строки кошти будуть перераховані на рахунок одержувача допомоги

Постановою №722 також внесено зміни до Порядку фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету, затвердженого постановою КМУ від 04.03.2002 р. №256.

Уточнено, що реєстр нарахованих сум одноразової частини допомоги при народженні дитини готується (у разі потреби) кожного робочого дня.

Управління Державної казначейської служби в Криму, областях, мм. Києві та Севастополі не пізніше наступного операційного дня подають (у разі потреби) дані щодо фактично нарахованих сум  одноразової  частини  допомоги  при  народженні  дитини  згідно  із зазначеними реєстрами Державній казначейській службі, яка перераховує субвенцію на виплату допомоги в межах бюджетних призначень.

Платіжні доручення щодо перерахування коштів одноразової частини допомоги при народженні дитини на рахунки місцевих бюджетів подаються (у разі потреби) органам Державної казначейської служби не пізніше наступного операційного дня.

Головні розпорядники коштів місцевих бюджетів не пізніше наступного операційного дня перераховують кошти одноразової частини допомоги при народженні дитини на рахунок одержувача допомоги.

 

Підкориговано Порядок призначення та виплати державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів

Також Постановою №722 приведено у відповідність до законодавства Порядок призначення та виплати державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме. Про ці законодавчі зміни докладно читайте туттут і тут.

Так, виключено норму, згідно з якою якщо розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, був меншим від мінімального розміру аліментів на одну дитину, тимчасова допомога призначалася в розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і сумою, що становить 30% прожиткового мінімуму, встановленого законом для дитини відповідного віку.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: КМУ

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»