• Посилання скопійовано

Встановлення прожиткового мінімуму по-новому: ще один варіант від нардепів

У Раді зареєстровано законопроєкт №5869, яким пропонується удосконалити процедуру встановлення та затвердження прожиткового мінімуму з метою досягнення його фактичного рівня, підвищення державних соціальних стандартів в Україні та стимулювання зростання заробітних плат і соціальних платежів

Встановлення прожиткового мінімуму по-новому: ще один варіант від нардепів

27 серпня 2021 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №5869 "Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення і затвердження окремих державних соціальних гарантій". Його авторами є Н. Королевська, Ю. Солод, В. Мороз та ін. нардепи.

Ним пропонується удосконалити процедуру встановлення та затвердження прожиткового мінімуму з метою досягнення його фактичного рівня, підвищення державних соціальних стандартів в Україні та стимулювання зростання заробітних плат і соціальних платежів. Для цього вносяться зміни до Закону "Про прожитковий мінімум" (далі - Закон).

Зокрема, статтю 3 цього Закону пропонується змінити, встановивши, що:

  • набір продуктів харчування, набір непродовольчих товарів і набір послуг щороку затверджуються КМУ після проведення їх науково-громадської експертизи і до початку розгляду ВРУ проєкту Закону про Держбюджет на наступний рік;
  • набір продуктів харчування, набір непродовольчих товарів і набір послуг не можуть бути меншими, ніж затверджені у попередньому році.
  • порядок проведення науково-громадської експертизи встановлюється на принципах соціального партнерства та затверджується КМУ.

 

Оновлений порядок встановлення та затвердження прожиткового мінімуму

 Згідно з новою редакцією ст. 4 Закону, прожитковий мінімум на одну особу, а також окремо для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення встановлюватиметься КМУ на основі затверджених набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів і набору послуг та пропозиції щодо його вартісної величини подаватимуться у проєкті Закону про Державний бюджет України на відповідний рік.

Прожитковий мінімум на одну особу, а також окремо для тих, хто відноситься до  основних соціальних і демографічних груп населення,  за поданням КМУ, визначений за участю та погодженням зі сторонами соціального діалогу, щороку затверджується ВРУ у Законі про Державний бюджет України  на  відповідний рік. Розмір прожиткового мінімуму не може бути встановлений на рівні нижчому, ніж прогнозований фактичний розмір прожиткового мінімуму, визначеному статтею 5 цього Закону.

Якщо фактичний розмір прожиткового мінімуму протягом двох місяців поспіль перевищує затверджений розмір прожиткового мінімуму, КМУ протягом 15 днів ініціює перед ВРУ внесення змін до Держбюджету на відповідний рік щодо підвищення розміру прожиткового мінімуму з урахуванням прогнозного рівня інфляції до кінця бюджетного року з метою забезпечення його коригування залежно від зростання цін.

Прожитковий мінімум публікується в офіційних виданнях загальнодержавної сфери розповсюдження.

 

Моніторинг прожиткового мінімуму

Згідно з оновленою ст. 5 Закону, для спостереження за динамікою рівня життя в Україні на основі статистичних даних про рівень споживчих цін центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення, розраховує щомісяця фактичний розмір прожиткового мінімуму на одну особу, а також окремо для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення та щоквартально прогнозований на наступний бюджетний період фактичний розмір прожиткового мінімуму на одну особу, а також окремо для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення.

Розрахунки щомісячного фактичного розміру прожиткового мінімуму на одну особу, а також окремо для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення, мають оприлюднюватися до 20 числа наступного місяця та розрахунки прогнозованого на наступний бюджетний період фактичного розміру прожиткового мінімуму на одну особу, а також окремо для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення, оприлюднюються щоквартально центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення, на його офіційному веб-сайті у мережі Інтернет, а також публікуються в офіційних виданнях загальнодержавної сфери розповсюдження.

Дані про фактичний розмір прожиткового мінімуму на одну особу, а також окремо для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення, разом із відповідними розрахунками щомісяця надаються Президентові України, ВРУ, сторонам соціального діалогу на національному рівні - всеукраїнським об'єднанням професійних спілок, всеукраїнським об'єднанням організацій роботодавців та КМУ. 

 

Коли наберуть чинності ці зміни?

Наразі це законопроєкт. Але у разі його прийняття Закон набере чинності, з дня наступного за днем його опублікування.

Водночас Кабінету Міністрів України буде доручено:

  • забезпечити встановлення прожиткового мінімуму на одну особу, а також окремо для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення на рівні не нижчому, ніж прогнозований фактичний розмір прожиткового мінімуму, визначеному відповідно Закону "Про прожитковий мінімум" у проєкті закону про Державний бюджет України на 2022 рік;
  • опрацювати питання перегляду доходної частини Державного бюджету України на 2021 рік в частині збільшення фактичних обсягів надходжень за рахунок перегляду макроекономічних параметрів розрахунку показників бюджету, зокрема, темпів споживчої інфляції та величини обмінного валютного курсу;
  • привести свої нормативно-правові акти та забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

Нагадаємо, що у червні ВРУ прийняла у І читанні законопроєкт №3515 щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення. Про нього ми писали тут.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»