• Посилання скопійовано

Як будуть фінансуватися заяви-розрахунки на виплату лікарняних на початку 2023 року?

Оприлюднено проєкт Постанови ПФУ, яким визначено порядок фінансування виплат та надання соціальних послуг, визначених Законом №1105, на початку 2023 року

Як будуть фінансуватися заяви-розрахунки на виплату лікарняних на початку 2023 року?

СПО профспілок оприлюднило для обговорення проєкт Постанови ПФУ “Деякі питання фінансування для здійснення виплат та надання соціальних послуг, визначених Законом України “Про загальнообовʼязкове державне соціальне страхуванняˮ.

Розроблено його у зв'язку з прийняттям Закону №2620. За ним ФССУ та управління виконавчої дирекції Фонду припиняють свою діяльність та реорганізовуються шляхом приєднання до ПФУ з 1 січня 2023 року. Правонаступниками ФССУ визначено ПФУ та його територіальні органи. Докладно про це ми розповідали в аналітичній статті від редакції.

Також уже з 2 січня 2023 року ПФУ може розпочати страхові виплати та надання соціальних послуг. Це передбачено проєктом Постанови КМУ «Деякі питання забезпечення здійснення страхових виплат та соціальних послуг за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням», про який ми розповіла тут.

Тож виникла необхідність у визначенні особливостей застосування Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів ФССУ (далі - Порядок №12). Для цього й розроблено відповідний проєкт Постанови ПФУ. Очікується, що він запрацює з 1 січня 2023 року.

 

Що встановлено проєктом?

Проєктом акта пропонується визначити особливості порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві.

Зокрема, прописано, що до прийняття ПФУ нового порядку Порядок №12 застосовується з урахуванням того, що:

  • фінансування для здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг здійснюється централізовано ПФУ на підставі заяв-розрахунків, що містять інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення та окремих виплат потерпілим на виробництві за їх видами;
  • у січні 2023 року фінансування здійснюється на підставі переданих виконавчою дирекцією ФСС та її робочими органами справ, баз даних, носіїв інформації та програмного забезпечення, підготовлених нею виплатних документів на січень 2023 року;
  • заява-розрахунок та повідомлення про виплату коштів застрахованим особам подаються страхувальниками через вебпортал електронних послуг ПФУ, а також можуть подаватися у паперовій формі разом з електронною формою на електронному носії інформації головним управлінням ПФУ в областях та м. Києві за основним місцем обліку страхувальників;
  • головні управління ПФУ в областях та Києві здійснюють зв'язок зі страхувальниками та обмін інформацією, а у разі відсутності повідомлення про виплату коштів застрахованим особам здійснюють перевірку використання страхувальником коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування;
  • якщо сума отриманих страхувальником страхових коштів перевищує фактичні витрати на надання страхових виплат, невикористані страхові кошти повертаються на рахунок ПФУ протягом трьох робочих днів.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»