• Посилання скопійовано

В результаті пенсійної реформи розмір пенсії зменшитися не може

Другий етап пенсійної реформи заплановано на 2013-2014 роки, повідомила заступник голови Пенсійного фонду України Валентина Никитенко.

"Другий рівень - обов’язкова накопичувальна система - може бути введений в Україні, коли бюджет Пенсійного фонду стане бездефіцитним. Планується, що це буде в 2013-2014 році. Право на участь в накопичувальній системі можуть мати особи, яким на момент введення другого рівня буде не більше 35 років", - сказала вона в інтерв’ю "Комсомольській правді в Україні", опублікованому в середу.

За її словами, термін навчання у вузах до 2004 року і в подальшому буде враховуватися при нарахуванні трудового стажу.

"Норми, які набрали чинності з 1 жовтня 2011 року, не змінили правила обчислення стажу роботи. Періоди роботи до 1 січня 2004 року зараховуються на тих умовах і в тому порядку, який діяв до цієї дати. А до цієї дати діяв закон "Про пенсійне забезпечення": його ст.56 передбачала, що до трудового стажу зараховуються будь-які періоди роботи, в тому числі і навчання в вузах", - зазначила Никитенко.

Торкаючись питання перерахунку наукових пенсій, вона зазначила, що в законі "Про наукову і науково-технічну діяльність" з’явилося нововведення, згідно з яким при перерахунку буде враховуватися середня зарплата по народному господарству, проте це нововведення єдине і до зменшення розміру виплачуваної пенсії воно ні в якому разі не призведе.

"Єдине нововведення, яке з’явилося в законі "Про наукову і науково-технічну діяльність", це те, що при перерахунку пенсії враховується середня зарплата по народному господарству, яка діяла на момент призначення або останнього перерахунку пенсії... Але додавання наукового стажу... все одно розмір пенсії збільшить. Знизитися вона не може. Розмір пенсії ніколи не може зменшитися. Якщо це навіть відбувається при його розрахунку, то виплачується колишній розмір пенсії", - підкреслила заступник голови ПФ, відповідаючи на відповідне запитання читача видання.

При цьому на питання, чому при перерахунку пенсій не враховується збільшення середньої зарплати по Україні, Никитенко зазначила, що "згідно з новим законом, при перерахунку пенсії кожні два роки враховується середня зарплата по народному господарству, яка була врахована при призначенні пенсії або під час останнього перерахунку".

"У 2008 році вперше... було передбачено, що при перерахунку пенсії враховується середня зарплата за рік, що передує тому, в якому було звернення про перерахунок пенсії. Але ця норма діяла недовго, і 22 травня 2008 року було прийнято рішення Конституційного суду, яким ця норма визнана не відповідною Конституції. Починаючи з 22 травня 2008 року при перерахунку застосовувалася величина 1197 грн", - підкреслила представник ПФ.

На питання, як зараз відбувається перерахунок пенсій працюючому пенсіонеру, вона розповіла, що "працюючий пенсіонер має право через кожні два роки звертатися за перерахунком пенсії".

"При перерахунку пенсії враховується страховий стаж. При цьому, починаючи з 1 жовтня 2011 року, при перерахунку пенсії в розрахунок береться середня зарплата, яка була врахована при призначенні або попередньому перерахунку пенсії", - сказала Никитенко в інтерв’ю виданню.

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»