• Посилання скопійовано

Перерахунок пенсії у 2012 році пенсіонерам, які продовжують працювати після призначення пенсії

Відповідно до статті 42 Закони України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. №1058-IV (далі — Закон) з урахуванням змін, внесених Законом України «Про заходи по законодавчому забезпеченню реформування пенсійної системи» від 08.07.2011 р. №3668-VI (далі — Закон №3668-VI) у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, підвищується розмір пенсії, обчислений відповідно до ст. 28 Закону (крім пенсіонерів, які працюють (здійснюють діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою для нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування). Перерахунок пенсії здійснюється з дня встановлення нового розміру прожиткового мінімуму. Пенсіонерам, які працюють (здійснюють діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою для нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), після звільнення з роботи або припинення такої діяльності пенсія перераховується з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, що втратил працездатність, визначеного законом, який встановлено на дату звільнення з роботи або припинення такої діяльності.

У разі якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, перерахунок пенсії здійснюєтсья з урахуванням не менше 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати (доходу), з якої обчислено пенсію.

За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати за періоди страхового стажу, визначеного у частині першій статті 40 цього Закону, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

У разі якщо застрахована особа після призначення (перерахунку) пенсії має менше 24 місяця страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться не раніше ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу після її призначення (попереднього перерахунку) та заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

Пунктом 1 статті 28 Закону №3668-VI | передбачено, що мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок — 30 років страхового стажу встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність.

Згідно з частиною 2 пункту 1 статті 28 Закону №3668-VI за кожен повний рік страхового стажу понад 35 років у чоловіків і 30 років у жінок пенсія за віком збільшується на 1 відсоток розміру пенсії, обчисленої відповідно до статті 27 Закону, але не більше 1 відсотка мінімального розміру пенсії за віком.

Відповідно до п. 4-1 «Прикінцевих положень» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» для осіб, яким пенсія призначена до набрая чинності Законом №3668-VI, крім тих, яким після набрання чинності зазначеним Законом здійснювався перерахунок пенсії з урахуванням заробітної плати за період страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії:

мінімальний розмір пенсії за віком, передбачений абзацом першим частини першої статті 28 цього Закону, встановлюється за наявності у чоловіків 25 років, а у жінок 20 років страхового стажу;

збільшення пенсії, передбачене абзацом другим частині першої статті 28 цього Закону, встановлюється за кожен повний рік страхового стажу понад 25 років у чоловіків і 20 років жінкам.

Зубакова Наталія Петрівна, перший заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в АРК

 

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»