• Посилання скопійовано

Нарахування пенсії працюючому підприємцю

Я працюю вчителем у школі та одночасно здійснюю підприємницьку діяльність за спрощеною системою оподаткування. Чи зобов’язана я сплачувати єдиний соціальний внесок як приватний підприємець і чи буде враховано це при нарахуванні пенсії?

Законом України від 08.07.2010 р. №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі Закон) визначено платників єдиного внеску. Громадяни, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях на умовах трудового договору(контракту) або на інших умовах, є платниками єдиного внеску, а підприємства, установи, організації, враховуючи положення п. 1ч. 1ст. 4 Закону, — роботодавцями та платниками єдиного внеску до Пенсійного фонду, на яких покладено обов’язок щодо нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування.

Відповідно п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону, фізичні особи — підприємці, у т. ч. ті, які обрали спрощену систему оподаткування, також визначені платниками єдиного внеску.

Відповідно до норм Закону суміщення підприємницької діяльності з трудовою діяльністю в іншій установі не звільняє підприємця від сплати єдиного внеску.

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 7 та ч. 11 ст. 8 Закону, фізичні особи — підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, нараховують єдиний внесок на суми, що визначаються такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску, який становить 34,7% від мінімального розміру заробітної плати, встановленого законодавством.

Враховуючи вищезазначене, Ви, як фізична особа — підприємець, яка водночас є найманим працівником в установі, сплачуєте єдиний внесок на загальних підставах.

Щодо заробітної плати (доходу), яка враховується для обчислення пенсії, то Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. №1058-IV встановлено: до стажу роботи зараховується будь-яка робота, на якій працівник підлягав обов’язковому державному соціальному страхуванню. Це означає, що для обчислення розміру пенсії Вам врахується як заробітна плата вчителя, так і нарахована сума єдиного внеску з підприємницької діяльності, якщо з неї відповідно сплачено страхові внески.

Анжеліка Іванівна Дячук, начальник управління надходження доходів

 

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»