• Посилання скопійовано

Про пенсійне страхування для членів фермерських та особистих селянських господарств

З 1 жовтня 2011 року набрав чинності Закон України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» №3668-VI, яким передбачено: підвищення мінімального страхового стажу, необхідного для призначення мінімальної пенсії за віком для нових пенсіонерів: жінкам — з 20 до 30 років, чоловікам — з 25 до 35 років; мінімальний страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком, збільшено з 5 до 15 років.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. №2464-VI (далі — Закон №2464) застрахована особа — фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку єдиний внесок.

Враховуючи наведене, для забезпечення у майбутньому пенсійної виплати на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для непрацездатних осіб (з 1 квітня 2012 року — 838 грн), до Пенсійного фонду України повинні надходити за особу (або сплачено особою) протягом трудової діяльності, внески принаймні на рівні мінімального розміру (добуток мінімальної заробітної плати та чинного тарифу).

Відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» члени фермерських та особистих селянських господарств, які не підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, можуть набути необхідного страхового стажу, добровільно сплачуючи єдиний соціальний внесок.

На сьогодні у нашому агарному регіоні налічується 71,1 тисяча фермерських та особистих селянських господарств, які ведуть товарне сільськогосподарське виробництво. Єдиною можливістю для людей, що в них працюють, подбати сьогодні про своє пенсійне майбутнє є підписання договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Як набути страхового стажу членам фермерських і селянських господарств

Документи для укладення договору

Для того щоб оформити добровільну сплату єдиного соціального внеску, члени фермерських та особистих селянських господарств подають до органу Пенсійного фонду за місцем проживання такі документи:

• заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, в якій зазначають, у якому виді загальнообов’язкового державного соціального страхування вони бажають брати участь;

• документ, що підтверджує їхнє членство у такому господарстві;

• копії таких документів:

— довідки про присвоєння ідентифікаційного номера (за наявності);

— трудової книжки (за наявності);

— документа, що посвідчує особу.

З особою, що подала заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, після перевірки викладених у заяві відомостей орган Пенсійного фонду України не пізніше як через 30 календарних днів з дня отримання заяви, укладає договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Договір про добровільну участь набирає чинності з дня його підписання.

Добровільна участь у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні передбачається на строк, зазначений у договорі.

Коли договір не укладають

Орган Пенсійного фонду відмовляє в укладенні договору про добровільну участь, у разі якщо особа:

• підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню з того самого виду страхування, який вона обрала для добровільної участі;

• подала неповні або недостовірні відомості;

• раніше уклала договір про добровільну участь, дію якого не припинено або за яким не виконано передбачених у договорі умов;

• бажає укласти договір на термін менше як один рік.

В інших випадках відмова щодо укладення договору про добровільну участь є неможливою.

Розмір єдиного внеску

Для членів фермерського та особистого селянського господарства розмір єдиного внеску становить:

— у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні — 33,2%;

— у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні на випадок безробіття — 1,5%;

— у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, — 1,9%;

— у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що спричинили втрату працездатності, —1,51%;

Нараховується єдиний внесок на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе та членів сім’ї, які беруть участь у провадженні ними діяльності. Сума єдиного внеску у залежності від обраного розміру єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу.

Мінімальний страховий внесок — це сума єдиного внеску, яку визначають розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати і розміру внеску, встановленого в законі на місяць, за який нараховують заробітну плату (дохід), і підлягає сплаті щомісяця.

Якщо зазначені особи виявили бажання брати участь у всіх видах загальнообов’язкового державного соціального страхування, єдиний внесок установлюють у розмірі 38,11%.

У березні 2012 року мінімальний розмір єдиного внеску становить у пенсійному страхуванні — 356,24 грн (мінімальна заробітна плата 1073,00 х 33,2%); у соціальному страхуванні на випадок безробіття — 16,10 грн (1073,00 х 1,5%); у соціальному страхуванні у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням — 20,39 грн (1073,00 х 1,9%); у соціальному страхуванні від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності — 16,20 грн (1073,00 х 1,51%).

Члени фермерських та особистих селянських господарств, котрі уклали договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, сплачують єдиний внесок щомісяця у розмірі, який визначено у договорі, до 20 числа місяця, наступного за місяцем, за який його сплачують.

Сплачені суми єдиного внеску у разі дострокового розірвання договору про добровільну участь поверненню не підлягають.

Довідково

Розмір мінімальної заробітної плати, який встановлено у статті 13 Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік», становить:

• з 1 січня — 1073,00 грн;

• з 1 квітня — 1094,00 грн;

• з 1 липня — 1102,00 грн;

• з 1 жовтня — 1118,00 грн;

• з 1 грудня — 1134,00 грн.

Начальник відділу надходження доходів Н.Цаль

Начальник управління пенсійного забезпечення Л.Андросюк

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»