• Посилання скопійовано

Підвищення пенсії при пільговому обчисленні

Працювала на Крайній Півночі у військовій частині. Я на пенсії, стаж у мене 26 років, але продовжую працювати вже в Херсоні. Чому розмір моєї пенсії не змінюється?

Відповідно до п. 5 глави 15 «Прикінцевих положень» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» період роботи до 1 січня 1991 року в районах Крайньої Півночі і в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі колишнього Союзу РСР, а також на острові Шпіцберген зараховується до страхового стажу в порядку і за умовами, які передбачені законодавством, чинним до 1 січня 1991 року.

Пільгове обчислення страхового стажу застосовується для осіб, які працювали в районах Крайньої Півночі і місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, і на яких поширюються пільги, передбачені для тих, хто працює в таких районах, відповідно до Указу Президії Верховної Ради Союзу РСР від 10.02.1960 року «Про впорядкування пільг для осіб, що працюють у районах Крайньої Півночі і в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі», постанови Ради Міністрів Союзу РСР від 10 лютого 1960 року №148 «Про порядок застосування Указу Президії Верховної Ради Союзу РСР від 10.02.1960 року «Про впорядкування пільг для осіб, які працюють у районах Крайньої Півночі і в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі», Указу Президії Верховної Ради Союзу РСР від 26 вересня 1967 року «Про розширення пільг для осіб, які працюють у районах Крайньої Півночі і в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі».

Пільгове обчислення страхового стажу провадиться на підставі трудової книжки, або письмового трудового договору, або довідки, в яких зазначено період роботи в районах Крайньої Півночі або в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі.

Відповідно до вищевикладеного пільги з обчислення стажу надавалися працівникам, яких переводили, направляли, запрошували або які приїжджали в порядку суспільного призову на роботу в райони Крайньої Півночі і в місцевості, прирівняні до районів Крайньої Півночі, з інших місцевостей країни за умови, що ці працівники уклали строкові трудові договори про роботу в цих районах.

Згідно зі змінами, внесеними до частини 3 статті 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», у разі підвищення прожиткового мінімуму перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам не провадиться, але якщо пенсія виплачується у розмірі, меншому за мінімальний, то здійснюється доплата до мінімального розміру (з 01.01.2012 — 822 грн). Після звільнення Вам слід звернутися з документами, що підтверджують цей факт, до Пенсійного фонду за місцем проживання, після чого буде проведено розрахунок доплати з урахуванням змін прожиткового мінімуму з дня, наступного за днем звільнення з роботи.

 

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»