• Посилання скопійовано

Кабмін підвищує розмір пенсій

Постанова КМУ від 23.04.2012 р. №327 «Про підвищення рівня соціального захисту населення», набере чинності з 01.05.2012 р.

Кабмін постановив, що пенсії, призначені (перераховані) до 2008 р. із застосуванням показників середньої зарплати (доходу) у середньому на одну застраховану особу загалом в Україні за 2005 — 2006 рр. та із застосуванням показника середньої зарплати працівників, зайнятих у галузях економіки України, у т. ч. у сільському господарстві, за 2003 — 2006 рр., перераховуються із застосуванням показників відповідно середньої зарплати (доходу) у середньому на одну застраховану особу загалом в Україні, з якої сплачено страхові внески, за 2007 р. та середньої зарплати працівників, зайнятих у галузях економіки, у т. ч. в сільському господарстві, за 2007 рік.

Пенсії військовослужбовцям строкової служби і членам їхніх сімей, призначені до 2007 р. без застосування показників середньої зарплати (доходу) у середньому на одну застраховану особу загалом в Україні, з якої сплачено страхові внески, перераховуються у вищезазначеному порядку із застосуванням показника середньої зарплати (доходу) у середньому на одну застраховану особу загалом в Україні, з якої сплачено страхові внески, за 2007 рік.

Пенсії, призначені до 01.05.2012 р., підвищуються таким чином, щоб розмір підвищення з урахуванням перерахунку, проведеного відповідно до вищезгаданого порядку, становив не менш як 100 грн, для пенсій осіб, які не мають страхового стажу: чоловіки (25 р.), жінки (20 р.) — 50 грн, для соціальних пенсій — 30 грн.

Підвищення встановлюється до розміру пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги та пенсій за особливі заслуги перед Україною, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, і сум індексації), що склався станом на 30.04.2012 р.

Крім того, Кабмін розпорядився встановити доплату до підвищення, яке встановлюється до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соцдопомоги, що виплачується замість пенсії, для того щоб розмір зазначеного підвищення становив особам, нагородженим орденами і медалями колишнього Союзу РСР за самовіддану працю і бездоганну військову службу в тилу в роки Великої Вітчизняної війни, 20% прожиткового мінімуму, встановленого законом, для осіб, які втратили працездатність, іншим особам — 15% прожиткового мінімуму, встановленого законом, для осіб, які втратили працездатність.

Відповідні зміни внесено до Постанови КМУ від 28.12.2011 р. №1381 «Про підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення».

Так, доплату до підвищення, яке встановлюється до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соцдопомоги, що виплачується замість пенсії, відповідно до ч. 4 ст. 15 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» встановлено членам сімей осіб, зазначених у п. 1 ст. 10 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також дружинам (чоловікам) померлих інвалідів Великої Вітчизняної війни, які не одружилися вдруге, для того щоб розмір зазначеного підвищення становив 42% прожиткового мінімуму, встановленого законом, для осіб, які втратили працездатність.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»