• Посилання скопійовано

Пенсійний вік для жінок в Україні хочуть знизити до 55 років

Депутат від фракції "БЮТ-Батьківщина" Олег Тищенко пропонує парламенту знизити пенсійний вік для жінок до 55 років за умови наявності страхового стажу не менше 15 років.

Про це йдеться в законопроекті, зареєстрованому в Раді 7 червня.

Зокрема, пропонується виключити норму про поетапне підвищення віку для дострокового виходу на пенсію на 6 місяців для жінок, а також державних службовців-чоловіків і науково-педагогічних працівників-чоловіків.

Також депутат пропонує знизити необхідний страховий стаж для призначення мінімального розміру пенсії за віком з 35 до 25 років у чоловіків і з 30 до 20 років у жінок.

Для непрацюючих інвалідів 2 та 3 групи пропонується встановити єдину норму необхідного страхового стажу: 25 років у чоловіків і 20 років для жінок, після чого за їх вибором пенсія за інвалідністю може бути призначена в розмірі пенсії за віком.

Законопроектом пропонується внести зміни до формули розрахунку для нарахування пенсії, згідно з якою середня заробітна плата для розрахунку береться за останній рік роботи замість останніх 3 років.

У пояснювальній записці до проекту закону зазначено, що в результаті підвищення пенсійного віку до 62 років середньостатистична кількість чоловіків зможе жити на пенсії всього 3 роки, а жінок - 15 років, що є неприпустимо низьким показником для держави, яка прагне втілювати європейські стандарти життя.

Крім того, враховуючи високий рівень безробіття, підвищення страхового стажу на 10 років було, на думку Тищенка, несправедливим, оскільки громадяни не мають можливості виробити страховий стаж, який в даний момент складає 30-35 років.

У липні 2011 року Рада ввела підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років з щорічним його збільшенням на 6 місяців, починаючи з 1 вересня.

Крім того, парламент встановив, що до 2015 року право дострокового виходу на пенсію за віком мають жінки, яким виповнилося 55 років і страховий стаж яких досяг не менше 30 років, за умови звільнення з роботи.

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»