• Посилання скопійовано

Як правильно оформити відпустку для догляду за дитиною?

Лист Мінсоцполітики від 06.03.2012 р. №70/13/116-12 «Про оформлення відпустки для догляду за дитиною»

Мінсоцполітики у листі №70/13/116-12 зазначає, щоза період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, що збігається з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога з вагітності та пологів виплачується незалежно від допомоги для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Тобто працівниця, яка перебуває у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами за другою дитиною, може оформити відпустку для догляду за першою дитиною до досягнення нею трирічного віку, у якій перебував батько.

У разі коли жінка, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років, народила другу дитину, наказ про надання відпустки для догляду за другою дитиною має бути видано з наступного дня після дати виповнення першій дитині трьох років. Законодавством не передбачене оформлення одночасно двох відпусток для догляду за першою і другою дитиною віком до трьох років.

У такому випадку жінка вже перебуває у відпустці для догляду за першою дитиною до досягнення нею трирічного віку і на підставі витягу з наказу роботодавця про надання їй цієї відпустки отримує допомогу для догляду за дитиною.

Підставою для отримання зазначеної допомоги мають бути копія свідоцтва про народження другої дитини, витяг з наказу (розпорядження) роботодавця про надання їй відпустки для догляду за першою дитиною до досягнення нею трирічного віку, копія листка непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами та заява жінки про призначення їй такої допомоги, оскільки згідно зі ст. 15 Закону «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» допомога для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається на кожну дитину незалежно від кількості народжених (усиновлених, взятих під опіку) дітей у сім'ї, для догляду за якими надається допомога. Ця допомога має виплачуватися після закінчення листка тимчасової непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами.

Надалі після виповнення трьох років першій дитині підставою для продовження виплати їй допомоги для догляду за другою дитиною має бути витяг з наказу (розпорядження) роботодавця про надання їй відпустки для догляду за другою дитиною до досягнення нею трирічного віку, який видається з наступного дня після виповнення трьох років першій дитині.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»