• Посилання скопійовано

Про виплату пенсії у разі тимчасового виїзду за кордон

Я — громадянка України, збираюся у гості до своєї доньки до Німеччини. Яким чином я зможу отримувати свою пенсію?

Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що пенсія виплачується щомісяця організаціями, якы здійснюють виплату і доставку пенсій, у строк не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія, виключно у грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера у межах України або перераховується на визначений цією особою банківський рахунок у порядку, передбаченому законодавством.
У разі тривалої відсутності за місцем постійного проживання в Україні отримання пенсії доцільно оформити через банківську установу. Пенсіонер обирає таку установу серед уповноважених банків, з якими укладено угоди територіальним управлінням Пенсійного фонду, відкриває особистий рахунок та подає відповідну заяву про виплату пенсії.
Заяву можна подати безпосередньо до управління Пенсійного фонду або залишити у банку.
Якщо пенсія виплачується через підприємство поштового зв’язку і протягом шести місяців не отримується пенсіонером, виплату пенсії буде припинено. Для уникнення такої ситуації слід оформити довіреність згідно з чинним законодавством та уповноважити іншу особу одержувати пенсію.
Проте потрібно мати на увазі, що згідно зі статтею 47 зазначеного вище Закону виплата пенсії за довіреністю здійснюється протягом усього періоду її дії за умови поновлення пенсіонером заяви про виплату пенсії за довіреністю через кожен рік дії такої довіреності.

Джерело: Пенсійний фонд України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»