• Посилання скопійовано

Кому і наскільки в Україні хочуть зменшити стаж для пенсії

Порядок розрахунку стажу для нарахування пенсії хочуть змінити

До Ради подано законопроект (автор — спікер Володимир Литвин), у якому пропонується переглянути розмір страхового стажу для громадян передпенсійного віку, зменшивши їм мінімально необхідний для призначення пенсії страхстаж з 30 до 22 — 28 років для жінок і з 35 до 27 — 33 років — для чоловіків.
Нагадаємо, за Законом про пенсійну реформу з 1 жовтня 2011 року страхстаж збільшено на 10 років для жінок (до 30 років) і чоловіків (35 років). Але автори реформи не врахували, що частина майбутніх пенсіонерів не працювали виходячи з того, що вони вже забезпечили собі пенсію, відпрацювавши 20 — 25 років. Причини різні: хтось хворів, доглядав за дітьми або хворими батьками, а хтось просто вирощував на дачі фрукти-овочі, чекаючи, коли стукне 55 — 60 років і можна буде оформлювати «пенсіон».
Рік тому ці люди не зі своєї вини опинилися перед вибором: отримувати урізану на 30% пенсію або допрацьовувати необхідні 10 років стажу і виходити на пенсію не в 55 — 60 років, а набагато пізніше. Литвин пропонує виправити становище так: для чоловіків, що народилися до 1 січня 1953 року, страхстаж зменшити до 27 років, до 1 січня 1954 р. — до 29-ти, до 01.01.55 р. — до 31-го, нарешті для тих, хто народився до 01.01.56 р., — до 33 років. Для жінок, які народилися в період з 1 квітня 1957 до 1 квітня 1960, стаж становитиме відповідно 22, 24, 26 і 28 років. Норма діятиме до 1 квітня 2020 року, коли тим, кому на момент ухвалення закону було 50 років, стане 60. Молодшим майбутнім пенсіонерам доведеться для призначення повної пенсії мати стаж 35 років для чоловіків і 30 років для жінок.
Чи буде ухвалено такий закон, поки що невідомо. Перший заступник голови фракції ПР у Верховній Раді Михайло Чечетов сказав нам, що документ вивчається і до виборів його навряд чи розглянуть: «Треба подивитися на законопроект через призму фінансових ресурсів держави, а не передвиборної агітації, депутати поки не визначилися, наскільки ця проблема серйозна, який відсоток пенсіонерів постраждає». Сумніваються і експерти. Так екс-секретар Кабміну Віктор Лисицький каже, що, усунувши одну несправедливість, отримаємо іншу: ті, хто підпадуть під дію «закону Литвина», отримають таку ж пенсію, як і люди, які відпрацювали на 5 — 8 років більше. Крім того, на збільшення пенсій треба буде шукати гроші в бюджеті, адже Пенсійний фонд і так має дефіцит, тому краще все залишити, як є.
Панченко Олександр

Джерело: Сьогодні

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»