• Посилання скопійовано

Якщо не вистачає страхового стажу для призначення пенсії – страховий внесок можна доплатити

Особи, які раніше не підлягали державному соцстрахуванню, сплачують ЄСВ одноразово за попередні періоди за окремим договором

Якщо не вистачає страхового стажу для призначення пенсії – страховий внесок можна доплатити

Порядок нарахування пенсій громадянам України визначений Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. №1058-ІV із змінами та доповненнями.

Відповідно до Закону розмір пенсії за віком, по інвалідності та втраті годувальника залежить від наявності в особи страхового стажу. Особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років та наявності страхового стажу не менше 15 років.

Страховий стаж - період, протягом якого особа щомісяця сплачувала страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Відповідно до пункту 3 статті 24 вищезазначеного Закону, якщо застрахована особа підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню або брала добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, сплачувала страхові внески, і сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення відповідної доплати, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

Особи, які здійснюють таку доплату, зобов’язані подати до органів Пенсійного фонду України звіт за формою згідно з додатком №30 до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року №21-1.

Особам, які раніше не підлягали загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню та не сплачували страхові внески, згідно з пунктом 5 статті 10 Закону України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачена можливість одноразової сплати єдиного внеску (далі – ЄСВ) за такі попередні періоди за договором про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. При цьому сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок та більшою за суму ЄСВ, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановлених на дату укладення договору. Така одноразова сплата особою ЄСВ за попередні періоди може бути здійснена за окремим договором, укладеним з територіальним органом Міндоходів. Договір повинен бути укладений на термін не менше одного року.

Нагадаємо, що у 2014 році мінімальний страховий внесок становитиме:

 січень – червень - 422,65 грн. (1218 грн. х 34,7 %);

 липень - вересень 433,75 грн. (1250 * 34,7%);

 жовтень - грудень 451,45 (1301 * 34,7%).

Максимальна величина ЄСВ у 2014 році становитиме:

січень - червень 7184,98 грн. (1218 * 34,7% * 17);

липень - вересень 7373,75 грн. (1250 * 34,7% * 17);

жовтень - грудень 7674,60 грн. (1301 * 34,7% * 17).

Джерело: ГУ ДФС у Львівській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»