• Посилання скопійовано

Як розраховуватимуть стаж для пенсій

У Мінсоцполітики розповіли, що згідно з проектом пенсійної реформи стаж для обчислення пенсій складатиметься з двох частин - стаж до та після 2000-го року

Як розраховуватимуть стаж для пенсій

Залежність часу виходу на пенсію від розміру страхового стажу є одним із ключових положень проекту пенсійної реформи, - зазначив Міністр соцполітики А. Рева.

Так, на сьогодні пенсію у 60 років можна отримати за наявності 15 років стажу. Проте, за умовами пенсійної реформи, що повинна діяти з 1 січня 2018 року, отримати пенсію можна за наявності 25 років стажу. Далі, протягом 10 років щорічно до стажу додаватиметься ще один рік, що в підсумку буде давати 35 років. 

"Для того, щоб людина могла брати участь у системі пенсійного страхування, достатньо мінімального стажу – 15 років, - пояснив в телеефірі Міністр соцполітики Андрій Рева. – Сьогодні ж  повний стаж становить для жінок – 30 років, для чоловіків – 35. Але той, хто платить внески до Пенсійного фонду 15 років, і той, хто платить протягом 35 років не можуть бути в однакових умовах. Це не справедливо. Тому той, хто матиме повний страховий стаж, виходитиме на пенсію в 60 років;   не повний (від 15 до 25) - отримуватиме пенсію з 63 років і мінімальний – це 15 років стажу –  матиме право на пенсію у 65 років”.

Окрім цього, Андрій Рева заявив, що стаж для обчислення пенсій за проектом пенсійної реформи, буде складатися з двох частин:  

  • стаж до 2000 р.: це стаж, що враховуватиметься за матеріалами трудових книжок;
  • стаж після 2000 р.:  це стаж, що обліковується у системі персоніфікованого обліку Пенсійного фонду. "Там відкриті рахунки на кожного працюючого, за якими й ведеться облік усіх сплачених внесків. Крім того, з 2004 року почав вестись облік не просто сплат чи не сплат, а й сплачена сума”, - зазначив Міністр.

За словами Міністра, і перший, і другий стаж абсолютно рівнозначні для розрахунку пенсій.

Нагадаємо, що на сьогодні вік виходу на пенсію  для чоловіків становить 60 років. Вік виходу на пенсію для жінок (60 років) установиться у 2021 році.  

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»