• Посилання скопійовано

Питання зарахування навчання у вишах до страхового пенсійного стажу залишається відкритим

У новій пенсійній реформі, тим, хто закінчив виш до 2004 року навчання зараховується в повному обсязі до страхового стажу. Після цього періоду зарахування терміну навчання до страхового стажу не передбачено

Питання зарахування навчання у вишах до страхового пенсійного стажу залишається відкритим

Питання зарахування навчання у вищих навчальних закладах до страхового стажу не передбачено законом про пенсійну реформу, ухваленим Верховною Радою 3 жовтня, та який набув чинності 11 жовтня, й залишається відкритим, повідомив журналістам УНІАН міністр соціальної політики Андрій Рева.

 "До 2004 року навчання у вищих навчальних закладах зараховується в повному обсязі до страхового стажу. Ми хотіли зарахувати з 2004 року, але виникло питання про кількість таких людей, про те, чи потрібно всім студентам, які навчаються на державному замовленні й контрактникам, чи лише на держзамовленні. Не вирішено питання, хто повинен компенсувати цей період, щоб він враховувався, тому це питання поки залишається відкритим", - сказав міністр.

Він додав, що це питання не було вирішено під час дискусій у міністерстві.

Як повідомлялось раніше, закон про пенсійну реформу не передбачає підвищення пенсійного віку, але впроваджує вимоги до страхового стажу.

Так, для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 25 років страхового стажу. При стажі від 15 до 25 років на пенсію можна буде вийти в 63 роки, при стажі менше 15 років - у 65 років. Водночас, люди, у яких немає страхового стажу, зможуть претендувати на соціальну допомогу при досягненні 63 років. Розмір допомоги визначатиметься, виходячи з рівня доходів сім'ї пенсіонера.

Усі нормативи мінімального страхового стажу збільшуватимуться на рік кожні 12 місяців до 2028 року. Таким чином, з 2028 року для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 35 років страхового стажу.

Читайте також: Пенсійна реформа: наслідки для роботодавців та підприємців

Джерело: УНІАН

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»