• Посилання скопійовано

В Україні планують фіксувати коефіцієнт заробітку на момент призначення пенсії

Міністр соцполітики Андрій Рева розповів про ініціативи щодо виплат зайнятим пенсіонерам

В Україні планують фіксувати коефіцієнт заробітку на момент призначення пенсії

Уряд планує фіксувати коефіцієнт заробітку на момент призначення пенсії і переглядати його тільки за бажанням громадянина, наприклад, якщо його заробітна плата після виходу на пенсію збільшилася. Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева в ефірі «112 Україна».

Міністр розповів, як на пенсіонерах «наживаються роботодавці».

«Після досягнення пенсійного віку пенсіонер продовжує працювати. А далі що роблять наші роботодавці? «Ти пенсіонер, крім зарплати, ти отримуєш пенсію. Давай ми тобі знизимо зарплату?». А він каже: «Ну які питання». Проходить 5 років, він звільняється. Іде до Пенсійного фонду. Пенсійний фонд бере персоніфікацію за цих 5 років і коефіцієнти уже нижчі. Додає до тих, які є, і в нього падає коефіцієнт. І таким чином у нього падає пенсія навіть при збільшенні вислуги років», – зазначив Рева.

За його словами, заниження вартості робочої сили з часом негативно відгукується для пенсіонера.

«У нас є багато пропозицій, щоб фіксувати коефіцієнт заробітку на момент призначення пенсії і переглядати сам коефіцієнт тільки в тому випадку, коли людина після виходу на пенсію продовжує працювати з більш високим заробітком, тобто за бажанням працівника. Ми такий варіант розглядаємо», – наголосив він.

Рева підкреслив, що зараз пенсіонер не має вибору: якщо він працює і далі платить внески, то все це зараховується до діючого коефіцієнту.

«У нас така пропозиція: пенсіонеру призначили пенсію – зафіксували. Далі, якщо він працює, і його зарплата менша, значить враховується тільки стаж, тобто збільшуються відсотки. А якщо в нього зарплата вища і він працює, то тоді за бажанням буде враховуватися і те, і те (і стаж, і розмір зарплати – ред.)», – зазначив міністр.

За його словами, зараз збираються пропозиції щодо необхідних коректив в систему пенсійного забезпечення.

«Ми плануємо у 2019 році зробити перерахунок пенсії, так у нас написано в законі, і внести відповідні корективи внести», – наголосив міністр.

***

Нагадаємо, що  Верховна Рада схвалила пенсійну реформу 3 жовтня. За неї проголосували 288 народних депутатів.

Читайте також:

Усі новини по темі>>

Джерело: 112.ua

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»