• Посилання скопійовано

Право жінок на підвищення розміру пенсії: консультує ПФУ

Чинне законодавство передбачає підвищення розміру пенсії у випадку, якщо жінка після досягнення пенсійного віку виявила бажання працювати і одержувати пенсію з більш пізнього віку. А також особливий порядок надання підвищення існує у жінок, які народилися у період по 31 грудня 1961 року

Право жінок на підвищення розміру пенсії: консультує ПФУ

Пенсійний фонд розповідає, що ч. 1 ст. 29 Закону України від 09.07.2003 р. №1058-ІV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закону) передбачено, що особі, яка набула право на пенсію за віком, але після досягнення пенсійного віку, передбаченого ст. 26 Закону виявила бажання працювати і одержувати пенсію з більш пізнього віку, пенсія за віком призначається з урахуванням страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії з підвищенням розміру пенсії за віком, обчисленого відповідно до ст. 27 вищезазначеного Закону, на такий відсоток:

  • на 0,5% – за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку у разі відстрочення виходу на пенсію на строк до 60 місяців;
  • на 0,75% – за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку у разі відстрочення виходу на пенсію на строк понад 60 місяців.

При цьому підвищення розміру пенсії за неповний місяць страхового стажу не проводиться.

Відповідно до ч. 1 ст. 45 Закону при відстроченні часу призначення пенсії за віком пенсія з урахуванням положень ст. 29 призначається за заявою пенсіонера з дня, що настає за останнім днем місяця, в якому було набуто повний місяць страхового стажу (у тому числі сумарно) для відстрочення часу виходу на пенсію, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з такого дня.

Крім того, особливий порядок надання підвищення існує у жінок, які народилися у період по 31 грудня 1961 року. Так, для цих осіб, відповідно до ч. 3 ст. 29 Закону, після виходу на пенсію встановлюється підвищення розміру пенсії, обчисленого відповідно до ст. 27 Закону, в розмірі 2,5% за кожні шість місяців більш пізнього виходу на пенсію, починаючи з 55 років до досягнення ними 60 річного віку за умови, що до цього їм не призначалася будь – яка пенсія.

Наприклад: Жінка народилася 06.01.1960 року, її пенсійний вік 58 років 6 місяців настав 06.07.2018 року. За призначенням пенсії звернулася 2 серпня 2019 року, а працювала по 31.05.2019 року, тобто її страховий стаж (який після 01 січня 2004 року установлюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку з урахуванням сплати страхових внесків) після досягнення пенсійного віку з 06.07.2018 року по 31.05.2019 року складає 10 повних місяці.

Таким чином, у наведеному вище випадку пенсія жінці буде підвищена відповідно до ч. 1 ст. 29 Закону на 5% (з 58 років 6 місяців до дня звернення 59 років 6 місяців) та відповідно до ч. 3 ст. 29 цього ж Закону на 22,5% (з 55 років до 59 років 6 місяців) визначеного за нормами ст. 27 Закону (від заробітку, з якого сплачувалися страхові внески, та її страхового стажу).

Оскільки звернення за пенсією відбулося до спливу трьох місяців з останнього дня місяця, в якому набуто жінкою повний місяць страхового стажу (включаючи травень місяць 2019 року), то пенсію буде призначено з 01 червня 2019 року з двома підвищеннями, а саме: за відстрочку часу виходу на пенсію; за більш пізній вихід на пенсію (підвищений пенсійний вік).

Джерело: Пенсійний фонд України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»