• Посилання скопійовано

Пенсії переселенцям: стаж можна буде докупити

У ВРУ зареєстровано законопроект №2083-д про виплату пенсій мешканцям тимчасово окупованих територій

Пенсії переселенцям: стаж можна буде докупити

У Верховній Раді України зареєстрований законопроект №2083-д, що покликаний врегулювати питання щодо виплати пенсій особам, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

Про це повідомив Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець.

«Під час виїзного засідання Комітету з питань прав людини в Донецькій та Луганській областях центральною темою обговорення була виплата пенсій. Ситуація коли більше половини зареєстрованих на непідконтрольних територіях пенсіонерів не можуть отримати чесно зароблену пенсію – ненормальна. А факти численних смертей літніх людей на пунктах пропуску – жахають та обурюють! Потрібні негайні зміни! Й тому разом з колегами став автором законопроекту 2083-д, який покликаний відновити конституційне право українських громадян  на пенсійне забезпечення», – заявив Дмитро Лубінець.

За його словами, законопроект №2083-д передбачає наступні новації:

Надання людям, які жили на тимчасово окупованих територіях і не могли платити страхові внески, права докупити стаж без застосування санкцій;

  • В разі втрати документів надання можливості розраховувати пенсію на підставі інформації з реєстру застрахованих осіб;
  • Скасування обов’язкової реєстрації пенсіонерів як ВПО для отримання пенсій;
  • Виплата заборгованості по пенсіям без терміну давності (наразі діє ліміт – 3 роки).

«В результаті ми повернемося до практики усіх цивілізованих країн, де громадян не дискримінують лише через те, що вони потрапили в епіцентр конфлікту й стали його жертвами. Дуже розраховую на розуміння та підтримку народних депутатів без різниці політичних поглядів, бо захист законних прав громадян мусить бути нашим спільним завданням!», – наголосив Дмитро Лубінець.

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»