• Посилання скопійовано

Пенсії чорнобильцям хочуть підвищити: Раді рекомендують остаточно схвалити закон

Комітет ВРУ рекомендує прийняти у ІІ читанні законопроєкт №4555 щодо збільшення пенсій ліквідаторам аварії на Чорнобильській атомній станції

Пенсії чорнобильцям хочуть підвищити: Раді рекомендують остаточно схвалити закон

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендує Верховній Раді прийняти в цілому законопроект щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб.

10 червня відбулося засідання Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів у режимі відеоконференції.

Комітет розглянув у другому читанні проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб» (№4555).

Законопроект спрямований на урегулювання питання забезпечення права на отримання державної пенсії, обчисленої з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, для всіх учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, осіб, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю.

Голова підкомітету з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи Олег Арсенюк повідомив, що текст законопроекту був допрацьований з урахуванням позицій усіх зацікавлених сторін.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

Народні депутати розглянули проект Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підтримки громадських об’єднань осіб з інвалідністю» (№4607), який, зокрема, передбачає можливість для всеукраїнських громадських об’єднань осіб з інвалідністю отримувати кошти з державного бюджету на їх інституційну підтримку і кошти з місцевих бюджетів на виконання програм (проектів, заходів) відповідного адміністративно-територіального рівня.

Під час обговорення законопроекту члени Комітету відзначали важливість державної підтримки громадян, які працюють на підприємствах Українського товариства сліпих (УТОС) та Українського товариства глухих (УТОГ).

Водночас, голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова висловила застереження щодо неможливості здійснення контролю за використанням коштів, виділених недержавним організаціям. На її думку, це може призвести до корупційних зловживань.

Комітет ухвалив рішення запропонувати Комітету з питань бюджету, визначеному головним з підготовки законопроекту, рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу. Також до головного Комітету буде направлено окрему думку народного депутата Галини Третьякової, яка вважає, що положення проекту суперечать Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, згідно з якою, має бути забезпечений рівний розподіл коштів між усіма громадськими організаціями осіб з інвалідністю.

За підсумками розгляду даного питання народні депутати підтримали створення в Комітеті робочої групи з питань реорганізації всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю та внесення змін до Бюджетного кодексу щодо їх підтримки.

Також було прийнято рішення звернутися до Кабінету Міністрів з проханням при підготовці проекту Державного бюджету України на 2022 рік передбачити двократне збільшення фінансування громадських об’єднань осіб з інвалідністю за рахунок коштів державного бюджету.

Під час засідання члени Комітету ухвалили рішення звернутися до Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки з проханням пришвидшити підготовку до розгляду у другому читанні законопроекту «Про внесення змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" щодо відновлення дії попередніх редакцій норм зазначеного Закону» (№2141), який спрямований на усунення диспропорції у пенсійному забезпеченні осіб, звільнених з військової служби у різний період часу. На думку членів Комітету, даний законопроект усуває підґрунтя для виникнення соціальної напруги у ветеранському середовищі.

Комітет також розглянув проекти постанов «Про заходи, спрямовані на посилення соціального захисту та вшанування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у зв’язку з 35-ми роковинами трагедії на Чорнобильській АЕС» (№5211) та «Про вжиття невідкладних заходів спрямованих на гарантування виплат і доставку пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання їх одержувачів через акціонерне товариство "Укрпошта"» (№5437) і ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді їх відхилити у зв’язку із втратою актуальності.

***

Читайте також: Пенсії чорнобильцям хочуть підвищити: Рада схвалила закон за основу

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»