• Посилання скопійовано

Мінсоцполітики підкоригує Порядок підтвердження трудового стажу для призначення пенсій

Порядок підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній приведуть у відповідність до Закону №1217-IX

Мінсоцполітики підкоригує Порядок підтвердження трудового стажу для призначення пенсій

Нагадаємо, що 10 червня набрав чинності Закон №1217-IX, який вносить зміни до законодавства щодо запровадження електронних трудових книжок. В дію він запускатиметься поступово, а повна заміна паперових трудових книжок електронними відбудеться (в найкращому випадку) протягом 5-ти років. Докладніше - у статті від редакції.

Так, частиною четвертою статті 20 Закону про ЄСВ зі змінами, внесеними цим Законом, передбачено, що на кожну застраховану особу заводиться персональна електронна облікова картка, до якої включаються такі відомості, зокрема, як частина картки, що відображає трудову діяльність особи, у тому числі за період до 1 січня 2004 року (електронна трудова книжка). 

Відомості щодо періодів роботи та інших періодів, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, зараховувалися до стажу роботи та займаних особою посад за період до набрання чинності Законом №1217 вносяться до даних реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування на підставі трудової книжки особи, а за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній – документів, передбачених порядком підтвердження наявного стажу роботи за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, встановленим КМУ.

Таким чином, виникла необхідність привести Порядок №637 у відповідність із цим Законом.

З огляду на це,  Мінсоцполітики оприлюднило проєкт постанови КМУ, яким пропонується затвердити зміни до Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній (постанова КМУ від 12.08.1993 р. № 637).

Зокрема, у новій редакції п. 1 Порядку №637 зазначено, що основним документом, що підтверджує стаж роботи за період до впровадження системи персоніфікованого обліку, є трудова книжка.

Документи, визначені цим Порядком, є підставою для внесення даних до електронної трудової книжки застрахованої особи, що є частиною її персональної електронної облікової картки в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування та підтверджує трудову діяльність застрахованої особи, в тому числі за період до 1 січня 2004 року.

Крім того, у п. 10 Порядку №637 уточнено, що документами, які підтверджують вік, можуть бути свідоцтво про народження або паспорт (раніше ще могла бути довідка житлово-експлуатаційних або інших організацій за місцем проживання (реєстрації)).

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»