• Посилання скопійовано

Як влада планує стимулювати людей до участі в накопичувальній пенсійній системі?

Міжвідомча робоча група підтримала спільне бачення Мінсоцполітики та Мінфіну щодо стимулювання людей до участі в системі пенсійних накопичень

Як влада планує стимулювати людей до участі в накопичувальній пенсійній системі?

На другому засіданні робочої групи з питань запровадження обов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення та розвитку недержавного пенсійного забезпечення, яка є консультативно-дорадчим органом Кабінету Міністрів України, учасники під головуванням Марини Лазебної, Міністра соціальної політики України, обговорили ключові параметри загальнообов’язкової накопичувальної пенсійної системи. Зокрема, обговорювали:

  • Коло учасників – кого та на яких умовах залучати до системи.
  • Внески: їх розміри та джерела фінансування.
  • Архітектуру (інституційні елементи) системи і, відповідно, право вибору людини.
  • Виплати у накопичувальній системі та інші випадки використання пенсійних накопичень.

Попередньо ці питання опрацьовувались учасниками робочої групи з міжнародними партнерами, об’єднаннями професійних учасників, об’єднаннями роботодавців та профспілками.

Марина Лазебна окремо подякувала Міністерству фінансів за активну позицію та готовність запровадити співфінансування накопичувальних внесків людей зі сторони держави, що може стати потужним стимулом для розвитку пенсійних накопичень в нашій країні та свідомого ставлення громадян до забезпечення власного пенсійного майбутнього.

Під час обговорення експерти підтримали концептуальні підходи, запропоновані Мінсоцполітики та Мінфіном, щодо моделі внесків на загальнообов’язкове пенсійне накопичення.

Такі підходи передбачають, що обов’язкові внески здійснюватимуться на користь людей роботодавцями за рахунок зниження Єдиного соціального внеску, без зростання податкового навантаження на бізнес. Людина буде сплачувати внески за рахунок власної заробітної плати на добровільній основі. При цьому, на користь тих людей, які приймуть рішення сплачувати накопичувальні внески за власний рахунок, держава сплачуватиме додаткові стимулюючі внески.

Таким чином, не відбуватиметься примусу громадян до сплати накопичувальних внесків за власний рахунок. Натомість будуть ефективні стимули до добровільної участі людей у сплаті внесків до системи та гнучкі умови розвитку системи в подальшому.

За результатами засідання робоча група направить Кабінетові Міністрів України рекомендації щодо узгоджених параметрів загальнообов’язкової накопичувальної пенсійної системи.

***

Всі новини щодо накопичувальної пенсії можна переглянути за посиланням.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»