• Посилання скопійовано

В яких випадках пенсії можуть призначати достроково?

За півтора року до досягнення пенсійного віку право на пенсію мають особи, трудовий договір з якими розірвано з ініціативи роботодавця у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я

В яких випадках пенсії можуть призначати достроково?

Урядовий портал розповідає, що 30 квітня 2022 року набув чинності Закон України від 15.02.2022 р. №2040-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства».

Законом передбачено, зокрема можливість дострокового призначення пенсії за віком особам, трудовий договір з якими розірвано з ініціативи роботодавця у зв’язку із змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників.

Умови призначення дострокової пенсії:

  • особу звільнено з роботи з ініціативи роботодавця у зв’язку із змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників;
  • на день звільнення особи з роботи їй залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку, визначеного ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;
  • особа зареєструвалася у державній службі зайнятості та для неї відсутня підходяща робота;
  • особа набула повний страховий стаж (чоловік – 35 років, жінка – 30 років).

Також за півтора року до досягнення пенсійного віку право на пенсію мають особи, трудовий договір з якими розірвано з ініціативи роботодавця у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я. Право на таку пенсію надається таким особам за наявності повного страхового стажу: у чоловіків – 35 років, у жінок – 30 років. Порядок їх призначення визначить Кабінет Міністрів України.

***

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»