• Посилання скопійовано

Відкладена індексація: кому підвищать пенсії лише після війни

З 1 березня 2022 року деякі категорії набули право на індексацію пенсій. Проте підвищену пенсію вони зможуть отримати лише після війни

Відкладена індексація: кому підвищать пенсії лише після війни

«НВ Бізнес» розповідає, що крім підвищення мінімальної та максимальної пенсій з 1 липня цьогоріч, з 1 березня 2022 року деякі категорії набули право на індексацію пенсій. Проте підвищену пенсію вони зможуть отримати лише після війни.

Зокрема, постановою КМУ від 24.06.2022 р. №727 внесено зміни щодо проведення індексації пенсій у 2019 році. Водночас у документі зазначається, що постанова набирає чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем припинення або скасування воєнного стану.

 

Кому підвищать пенсії після війни

Оскільки право на індексацію пенсій набули особи, які отримують пенсію призначену відповідно до законів Про державну службу, Про службу в органах місцевого самоврядування, Про статус народного депутата України, Про наукову і науково-технічну діяльність, пенсії підвищать:

  • держслужбовцям;
  • народним депутатам;
  • науковцям.

Право на індексацію пенсій вищезазначених осіб закріплено законодавчо – відповідний закон Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства (набув чинності 15.02.2022 року).

 

На скільки збільшиться спецпенсія

Перерахунок пенсій буде проведено шляхом підвищення на коефіцієнт збільшення (1,14) розміру пенсії, обчисленого відповідно до вищезазначених законів, без урахування надбавок і доплат. Тобто пенсії проіндексують на 14%.

Нагадаємо, що в Україні датою щорічною індексації пенсій призначено 1 березня. Тобто наступний перерахунок всіх пенсій, крім тих, про які йдеться у даному матеріалі, буде проведено 1 березня 2023 року.

Джерело: NV Бізнес

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»