• Посилання скопійовано

Пенсію мешканцям ТОТ та територій бойових дій призначатимуть незалежно від дати звернення

13 грудня ВРУ підтримала у І читанні законопроєкт №8198 щодо призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії. 20 березня його підтримано ВРУ в цілому

Пенсію мешканцям ТОТ та територій бойових дій призначатимуть незалежно від дати звернення

Ми раніше вказували, що ще 13 грудня 2022 року ВРУ підтримала у І читанні законопроєкт №8198 «Про внесення зміни до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії».

20 березня ВРУ підтримала відповідний законопроєкт в цілому. Про це повідомив Железняк у своєму Телеграм-каналі.

Тож тепер текст Закону має підписати спікер ВРУ, а потім і Президент. 

Як зазначено у пояснювальній записці, однією з гострих проблем для осіб, які досягли пенсійного віку або стали особами з інвалідністю та які опинилися в окупації, є призначення та отримання пенсійних виплат.

Проблема в тому, що особи, які досягли пенсійного віку або стали особами з інвалідністю та проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії, з незалежних від них причин не можуть безпосередньо звернутися до органів Пенсійного фонду України у зв’язку із тимчасовою неможливістю здійснювати свої повноваження такими органами на тимчасово окупованих територіях, а через вебпортал електронних послуг ПФУ подати заяву та підтвердні документи немає можливості у зв’язку із відсутністю на окупованих територіях інтернет-зв’язку та українського мобільного зв’язку.

З огляду на це, законопроєктом пропонується тимчасово, на період дії воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування, пенсію за віком та по інвалідності особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії, призначати з дня, що настає за днем досягнення особою пенсійного віку або відповідно встановлення інвалідності органами медико-соціальної експертизи, незалежно від строку звернення за пенсією.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та територій, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, має визначити Кабінет Міністрів України.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»