• Посилання скопійовано

Відпустка для донорів

Чи можна донору використати окремо по одному дню відпочинку, якщо йому належать, скажімо, два дні? Чи обов’язково приєднувати їх до відпустки? Протягом якого часу слід використати таку відпустку? Якщо кров здавали в неробочий день (тобто змінний характер роботи), чи приєднується цей день до відпустки?

Питання щодо надання пільг донорам, зокрема днів відпочинку у разі здавання крові та (або) її компонентів, урегульоване статтею 9 Закону України від 23 червня 1995 року №239/95-ВР «Про донорство крові та її компонентів» (далі— Закон №239).

Згідно з цією статтею у день здавання крові та (або) її компонентів, а також у день медичного обстеження працівник, який є або виявив бажання стати донором, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації (далі— підприємство) будь-якої форми власності зі збереженням за ним середнього заробітку. Донори з-поміж студентів вищих навчальних закладів та учнів професійних навчально-виховних закладів у зазначені дні звільняються від занять.

Після кожного дня здавання крові та (або) її компонентів, зокрема у разі здавання їх у вихідні, святкові та неробочі дні, донору надається додатковий день відпочинку зі збереженням за ним середнього заробітку. За бажанням працівника цей день можна приєднати до щорічної відпустки або використати в інший час протягом року після дня здавання крові чи її компонентів.

У разі коли за погодженням з керівництвом підприємства, командуванням військової частини у день здавання крові донора залучали до роботи або несення служби, йому за бажанням надається інший день відпочинкузі збереженням за ним середнього заробітку.

У разі здавання крові та (або) її компонентів у період щорічної відпустки ця відпустка продовжується на відповідну кількість днів з урахуванням надання працівникові додаткового дня відпочинку за кожен день здавання крові.

Відповідно до зазначеного працівник може бути звільнений від роботи на два дні лише тоді, коли за погодженням з керівництвом підприємства його у день здавання крові залучали до роботи. Законом не передбачено у такому випадку надавати дні відпочинку поспіль, тож працівник може використати ці дні як разом, так і окремо, зокрема приєднати до щорічної відпустки.

Слід мати на увазі, що незважаючи на те, чи буде день відпочинку після здавання крові приєднаний до щорічної відпустки чи наданий окремо, цей день слід використати протягом року після дня здавання крові чи її компонентів.

Законом не передбачено можливість надавати день відпочинку працівникам підприємств, крім донорів — військовослужбовців строкової служби або курсантів військових навчальних закладів (ст. 11 Закону №239), у разі здавання крові або її компонентів у вихідний день. Тож у разі здавання крові працівником у вихідний день, зокрема і при роботі змінами, йому має надаватися один додатковий день відпочинкузі збереженням середньої заробітної плати.

Григорій МАКСИМЕНКО, експерт з умов та режимів праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»