• Посилання скопійовано

Перерахунок ЄСВ у разі зміни класу професійного ризику виробництва у середині року

Як здійснити перерахунок єдиного внеску у разі зміни класу професійного ризику виробництва у середині року?

Порядок нарахування і сплати єдиного внеску визначено статтею 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та розділом ІV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, яка затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. №21-5 та зареєстрована у Міністерстві юстиції України 27.10.2010 р. за №994/18289.

Згідно з п. 4.8 зазначеної Інструкції, у разі зміни у встановленому законодавством порядку класу професійного ризику виробництва платник на підставі отриманого повідомлення органу ПФУ за період з дати встановлення нового класу професійного ризику та розміру єдиного внеску самостійно здійснює перерахунок єдиного внеску.

Самостійно обчислену суму внаслідок перерахунку (різниця між нарахованою сумою єдиного внеску за розміром, установленим раніше, та нарахованою сумою єдиного внеску за встановленим розміром за зазначений період) платник відображає у звіті про нараховані суми єдиного внеску, який подається ним за звітний період, у якому ним отримано повідомлення ПФУ (рядок 6.2 «донараховано єдиного внеску за попередні звітні періоди внаслідок збільшення класу професійного ризику виробництва» або рядок 7.2 «зменшено суму донараховано єдиного внеску за попередні звітні періоди внаслідок зменшення класу професійного ризику виробництва» таблиці 1 додатку 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. №22-2 та зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 01.11.2010 р. за №1014/18309).

Таким чином, у разі зміни класу професійного ризику виробництва, за період з дати його зміни слід визначити різницю між нарахованою сумою єдиного внеску за цей період та сумою нарахованого єдиного внеску згідно з новим класом професійного ризику виробництва. Ця різниця у разі збільшення розміру єдиного внеску перераховується платником на окремий рахунок ПФУ, відкритий для здійснення доплати за фондом нещасних випадків на виробництві, а у разі зменшення розміру єдиного внеску — повертається платнику з окремого рахунка, відкритого органом ПФУ для здійснення доплати за фондом нещасних випадків на виробництві.

 

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»