• Посилання скопійовано

Сплата ЄСВ підприємцями-пенсіонерами

Я — підприємець на спрощеній системі оподаткування, отримую пенсію як військовий пенсіонер за вислугою років. Чи зобов’язаний я сплачувати єдиний соціальний внесок?

Для фізичних осіб — підприємців, які перебувають на спрощеній системі та є пенсіонерами, передбачено таке.

Законом України від 08.07.2010 р. №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначено платників єдиного внеску. Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону, фізичні особи — підприємці, у т. ч. ті, які обрали спрощену систему оподаткування, є платниками єдиного внеску.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України», який набрав чинності 6 серпня 2011 року, до частини 4 статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» було внесено зміни, згідно з якими особи, що обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Згідно із Законом України «Про загальнобов’язкове державне пенсійне страхування» пенсіонер— це особа, яка відповідно до цього Закону отримує пенсію, довічну пенсію, або члени її сім’ї, які отримують пенсію у разі смерті цієї особи у випадках, передбачених цим Законом.

Законом України «Про загальнобов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено такі види пенсійних виплат, як пенсія за віком, пенсія за інвалідністю внаслідок загального захворювання (у т. ч. каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства) та пенсія у зв’язку з втратою годувальника.

Умови призначення пенсії за віком визначені статтею 26 зазначеного Закону.

Враховуючи вищезазначене, положення частини четвертої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» поширюється на осіб, яким призначено пенсію за віком згідно із Законом України «Про загальнобов’язкове державне пенсійне страхування».

Фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які перебувають на спрощеній системі оподаткування та отримують пенсію, призначену відповідно до інших законів України, сплачують єдиний внесок на загальнобов’язкове державне соціальне страхування на загальних підставах.

Анжеліка Іванівна Дячук, начальник управління надходження доходів

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»