• Посилання скопійовано

Сума ЄСВ не залежить від кількості відпрацьованих днів у місяці

Заявник є приватним підприємцем та сплачує єдиний внесок у розмірі 34,7% від мінімальної заробітної плати. Тим часом працює на ринку у районному центрі 3 дні на тиждень. Чи можливо зменшити розмір сплати єдиного внеску?

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону України від 08.07.2010 р. №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», фізичні особи — підприємці, у т. ч. ті, які обрали спрощену систему оподаткування, визначені платниками єдиного внеску та зобов’язані згідно з п. 3 ч. 1 ст. 7 та ч. 11 ст. 8 Закону сплачувати єдиний внесок у розмірі 34,7% від бази нарахування єдиного внеску, що визначається такими платниками самостійно. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску. Мінімальний страховий внесок становить 34,7% від розміру мінімальної заробітної плати і за 2012 рік становить 4572,42грн (з січня — 372,33 грн, квітня — 3379,62грн, липня — 382,39 грн, жовтня — 387,95 грн, грудня — 393,50 грн).

Щодо можливого зменшення розміру сплати єдиного внеску повідомляємо: з 1 січня 2004 року відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» діє страхова пенсійна система, яка передбачає пряму залежність розміру пенсії від заробітної плати (доходу) та тривалості стажу, протягом якого сплачувалися внески до Пенсійного фонду.

Згідно з чинним законодавством до страхового стажу для призначення пенсії зараховується період, протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, та за який щомісяця сплачено страхові внески у сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Враховуючи, що згідно із законодавством мінімальний розмір страхового внеску встановлено на календарний місяць, а також що страховий стаж особам для призначення пенсії обчислюється у місяцях, сплата єдиного внеску здійснюється у розмірі не менше мінімального страхового внеску за місяць і не передбачено його розрахунку від кількості відпрацьованих днів.

Анжеліка Іванівна Дячук, начальник управління надходження доходів

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»