• Посилання скопійовано

Підприємці на загальній системі не сплачують ЄСВ за місяці без доходу

Як сплачується єдиний соціальний внесок для підприємців на загальній системі оподаткування? Чи потрібно сплачувати єдиний внесок за місяць, в якому не отримано доходу?

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 7 та ч. 11 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» для фізичних осіб — підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування, єдиний внесок встановлюється у розмірі 34,7% від бази нарахування. Базою оподаткування є сума доходу, отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО, та сума доходу, що розподіляється між членами сім’ї фізичних осіб — підприємців, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, у якому отримано дохід. Мінімальний розмір єдиного внеску має бути сплачений тільки у тому разі, якщо підприємець отримував дохід.

Нараховують єдиний внесок у межах максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленого законом, на яку нараховується єдиний внесок.

Сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

Сплачують єдиний внесок протягом року до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада у вигляді авансових платежів в розмірі 25 відсотків річної суми єдиного внеску, обчисленої від суми, визначеної податковими органами для сплати авансових сум податку на доходи фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності.

Суми єдиного внеску, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку за кожен місяць, у якому отримано дохід (прибуток), який здійснюється до 1 квітня року, наступного за звітним роком, на підставі даних річної податкової декларації.

Платникам, які зобов’язані здійснити доплату до мінімального страхового внеску, органи Пенсійного фонду України для узгодження надсилають повідомлення-розрахунок, у якому зазначається розрахунок сум такої доплати, які підлягають сплаті за результатами підприємницької діяльності за звітний рік.

Анжеліка Іванівна Дячук, начальник управління надходження доходів

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»