• Посилання скопійовано

Порядок призначення і контроль за виплатою надбавок на непрацездатних членів сім’ї військовим пенсіонерам

Відповідно до пункту «а» статті 16 та пункту «а» статті 24 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» до пенсії за вислугу років або за інвалідністю, що призначаються особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам, які мають право на пенсію за цим Законом (у тому числі до обчисленої у мінімальному розмірі), нараховується надбавка непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні непрацездатних членів сім’ї, що належать до осіб, які забезпечуються пенсією у разі втрати годувальника, — на кожного непрацездатного члена сім’ї у розмірі 50 процентів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. При цьому надбавка нараховується тільки на тих членів сім’ї, які не одержують пенсійні виплати із солідарної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, державну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам, державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, допомогу на дітей одиноким матерям. За наявності права одночасно на пенсію, зазначені види допомоги і надбавку на непрацездатного члена сім’ї, до пенсії за вислугу років або за інвалідністю за вибором пенсіонера може бути призначено пенсію, державну соціальну допомогу або нараховано на цього члена сім’ї надбавку. За наявності в сім’ї двох чи більше пенсіонерів кожен непрацездатний член сім’ї, який перебуває на їхньому спільному утриманні, враховується для нарахування надбавки тільки одному з пенсіонерів за їхнім вибором.

Для призначення надбавки на непрацездатних членів сім’ї подаються такі документи:

— заява-зобов’язання;

— довідка уповноваженого органу за місцем проживання про склад сім’ї (перебування на утриманні непрацездатних членів сім’ї);

— копія свідоцтва про народження дитини;

— копія свідоцтва про шлюб;

— довідка з навчального закладу про навчання;

— копія трудової книжки або довідка органів державної податкової служби про облік платника податків — суб’єкта підприємницької діяльності;

— довідки з управління праці та соціального захисту населення й управління Пенсійного фонду України за місцем реєстрації та фактичного проживання про перебування на обліку.

Надбавка призначається з 1-го числа місяця, наступного за місяцем, в якому настали обставини, що тягнуть за собою зміну розміру пенсії. При цьому доплата за минулий час може бути виплачена не більш як за 12 місяців.

Станом на 01.02.2012 р. в управлінні пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій громадян головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області на обліку перебувають 1037 непрацюючих пенсіонерів, які отримують надбавки на 1412 непрацездатних членів сім’ї.

Додатково повідомляємо, що згідно зі ст. 60 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» пенсіонери зобов’язані повідомляти органам пенсійного забезпечення про обставини, що спричиняють зміну розміру пенсії або припинення її виплати, зокрема про працевлаштування, реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності, виїзд за кордон, зміну місця проживання, повторне прийняття на військову службу тощо.

Як свідчить практика, пенсіонери часто порушують зазначене вище зобов’язання. Тому в управлінні пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій громадян головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області запроваджено щорічний контроль за виплатою надбавок непрацюючим пенсіонерам, спрямований на виявлення та попередження переплат пенсійних коштів. Порядок контролю за виплатою надбавок на утриманців здійснюється з метою з’ясування, чи не працевлаштувався пенсіонер, чи не призначено на утриманців пенсійні виплати із солідарної системи загальнообов’язкового пенсійного страхування або державну соціальну допомогу, чи не перебувають діти на повному державному забезпеченні, чи продовжують непрацездатні члени сім’ї перебувати на утриманні особи, якій призначено цю надбавку.

Нагадуємо, що органи Пенсійного фонду України наділені повноваженнями щодо стягнення безпідставно виплачених сум коштів. Так, ст. 65 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших категорій громадян» встановлює, що в разі невиконання цього обов’язку й одержання у зв’язку з цим зайвих сум пенсії пенсіонери повинні відшкодувати органу пенсійного забезпечення заподіяну шкоду.

Суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера (подання документів зі свідомо неправдивими відомостями, неподання відомостей про зміни у складі його сім’ї тощо), можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень органу, який призначає пенсію, чи суду. Згідно з положеннями чинного законодавства відрахування із сум пенсій здійснюється у розмірі 20 відсотків від суми пенсії.

Отже, з метою недопущення виникнення переплат пенсійних коштів всі особи, які одержують надбавки на непрацездатних членів сім’ї відповідно до статей 16, 24 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», у вересні кожного року повинні надавати пакет документів для підтвердження права на одержання зазначеної надбавки. Із порядком щорічного надання необхідних документів пенсіонерів ознайомлюють при підписанні заяв-зобов’язань встановленого зразка.

 

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»